Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ovisst om pengar till landstingen

Publicerad: 24 oktober 2014, 09:33

De generella statsbidragen till landstingen minskar nästa år. Nu hoppas landstingen att regeringens professionsmiljard ska kompensera för det.


När Dagens Medicin inför budgeten ringde runt till ett antal av Socialdemokraternas och Miljöpartiets landstingspolitiker var förhoppningarna stora. Framförallt hoppades de på en ökning av de generella statsbidragen till landstingen. Men så blev det inte. I budgeten minskar istället de generella statsbidragen till landstingen med 148 miljoner kronor under 2015.

Trots minskningen av de generella statsbidragen till landstingen finns det dock hopp om att det i slutändan ska bli mer pengar i kassan för landstingen.

– När vi har räknat har vi kommit fram till att det blir nästan 60 miljoner kronor mer för oss, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), landstingsråd i Örebro.

Då har hon räknat med att Örebro ska få en andel som motsvarar landstingets befolkning från regeringens professionsmiljard och de 400 miljoner kronor som satsas på förlossningsvården. Men hur dessa pengar ska fördelas är ännu inte klart. När det gäller professionsmiljarden är sjukvårdsminister Gabriel Wikströms (S) besked att pengarna ska fördelas efter dialog med landstingen och professionen.

I andra landsting är man än så länge mer avvaktande till vad utfallet blir av regeringens budget.

– Vi har inte hunnit räkna på vad det här kommer att innebära för oss så jag vill inte ge några kommentarer ännu, säger Denise Norström (S), landstingsråd i Västmanland.

Relaterat material

Regeringen och oppositionen överens om mycket

Bara halva vallöftet till vården infrias

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev