Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Övning gav trygghet på S:t Göran

Publicerad: 10 april 2017, 12:29

På Capio S:t Göran deltog personalen nyligen i en övning inför en terroristattack tillsammans med andra sjukhus. Det gav trygghet när det blev skarpt läge vid fredagens attack i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Capio S:t Görans sjukhusTerrordådet på Drottinggatan

När uppgifterna om attacken på Drottninggatan nådde Capio S:t Görans sjukhus på Kungsholmen gick sjukhuset in i förstärkningsläge. Kort därefter gick sjukhuset in i katastrofläge. Det innebär att en särskild sjukvårdsledning samlades för att leda arbetet. Sjukhuset deltog för några månader sedan i en övning av beredskapen inför en terroristattack. Scenariot var attackerna på tåg i Madrid 2004 då närmare 200 människor omkom.

– Att vi nyligen genomförde övningen gjorde att personalen kunde känna sig trygga i sin roll och hur de skulle agera, säger Monica Rådestad, beredskapssamordnare på Capio S:t Görans sjukhus.

När uppgifterna om attacken kom valde personal som nyligen gått av sitt pass att stanna kvar på sjukhuset. Och personal som inte var i tjänst sökte sig på eget initiativ till akutmottagningen för att arbeta.

Akutmottagningens verksamhetschef Anna Wåström beskriver läget på akuten på S:t Göran som lugnt och samlat när skadade patienter kom in till sjukhuset efter attackerna på Drottninggatan. Hon får medhåll av chefläkaren Niclas Skyttberg som också var på plats under fredagseftermiddagen. Att det stundtals var många obekräftade uppgifter som cirkulerade och skapade oro är ingenting som han upplever påverkade stämningen på akuten.

– Du vet vad du ska göra i din yrkesroll och går in i det arbetet. Vi kan inte ta hänsyn till olika uppgifter i media i en sådan här situation utan vi måste fokusera på det arbete vi har framför oss, säger Niclas Skyttberg.

Sjukhuset ska nu göra en utvärdering av hur arbetet fungerade under fredagens händelser.

Relaterat material

De räddade liv efter dådet på Drottninggatan

Krisledning fortsätter efter terrordådet

Sjukhus fick avvisa läkare efter terrordådet

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News