Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

P-piller dras tillbaka tillfälligt

Publicerad: 3 juli 2013, 07:05

Distributionen av p-pillret Cilest stoppas tillfälligt på grund av ett produktionsfel. UPPDATERAD VERSION


Tester har visat att frisättningen av norgestimat i kroppen är för långsam. Frisättningen efter 30 minuter var i genomsnitt 67 procent, medan specifikationsgränsen är < 70 procent, uppger Läkemedelsverket på sin hemsida.

Janssen-Cilag utreder produktionsproblemen och det är oklart när Cilest kan tas i produktion igen. Kvinnor som redan äter Cilest kan fortsätta med det, då nivåerna i blodet inte bör påverkas i någon högre grad av den långsammare frisättningen av norgestimat, skriver Läkemedelsverket.

Patienterna uppmanas dock att kontakta sin barnmorska eller läkare för att säkerställa att de har ett annat preventivmedel när deras p-piller tar slut.

Över 45 000 kvinnor i Norden äter Cilest.

Mikael Själlin, nordisk medicinsk chef på Janssen-Cilag som står bakom läkemedlet, säger till Sveriges Radio P3 att risken att bli gravid trots att man äter Cilest är ”teoretisk”.

– Vi har tittat i våra register de senaste två åren och våra läkemedel har inte gett en ökad risk för oönskad graviditet. Vi har tittat på fakta och sett att det inte har skett.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev