söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

P-piller femdubblade risken att drabbas av blodpropp

Publicerad: 14 augusti 2009, 12:34

Risken för ventrombos hos kvinnor som börjar med p-piller är som tidigare känt stor. Två nya studier bekräftar nu också att risken varierar kraftigt beroende på vilken form av p-piller som använts.


I en artikel som publicerats online i tidskriften British Medical Journal har holländska forskare undersökt hur p-piller påverkar risken för blodpropp i benet, ventrombos, i en stor fall-kontrollstudie med sammanlagt över 3000 kvinnor.

Resultaten visar att bruk av p-piller, oavsett sort, verkade öka risken för att få ventrombos fem gånger jämfört med om p-piller inte användes. Risken ökade dock olika mycket beroende på vilket gestagen som användes i kombination med östrogen i pillren.

För piller som innehöll levonorgestrel ökade risken för ventrombos knappt fyra gånger hos de kvinnor som använde dem, jämfört med kvinnor som inte tog p-piller. Piller som innehöll drospirenon ökade risken med 6,3 gånger och piller med cyproteronsyra ökade risken 6,8 gånger.

I en registerstudie från Danmark som presenteras i samma nummer har forskare undersökt förekomsten av ventrombos bland kvinnor som tagit olika former av p-piller alternativt inte använt denna preventivmetod alls. Den absoluta risken att få ventrombos var enligt studien 3,01 per 10 000 kvinnoår för kvinnor som inte åt p-piller och 6,29 för kvinnor som tog dessa preventivmedel i någon form.

De danska forskarna såg också en stor skillnad mellan piller med olika former av gestagen. Kvinnor som åt piller med desogestrel, gestoden eller drosperinon löpte signifikant större risk för ventrombos än de som tog piller med levonorgestrel, oavsett hur mycket östrogen pillren innehöll. Så kallade minipiller kunde inte kopplas till någon ökad risk för trombos.

Läs abstract:

British Medical Journal, publicerad online den 13 augusti

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev