Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

P-piller ger övergående risk för cervixcancer

Publicerad: 9 november 2007, 10:56

P-piller ökar risken för livmoderhalscancer – men risken minskar igen när kvinnan slutar äta p-piller. Efter tio år är risken densamma som för kvinnor som aldrig har använt preventivmedlet, enligt en studie i nya numret av tidskriften Lancet.


Tidigare forskning har visat att kvinnor som använder p-piller har ökad risk för cancer i livmoderhalsen, cervix. Nu har forskare från University of Oxford i Storbritannien samlat ihop resultaten från 24 olika studier för att ta reda på hur cancerrisken påverkas på lång sikt. Totalt ingår data om 16 573 kvinnor med cervixcancer, och 35 509 utan denna cancerform.

Analysen visar att risken för cervixcancer hos kvinnor som åt p-piller ökade ju längre de använde denna form av preventivmedel. Efter fem års användning var den relativa risken nästan den dubbla jämfört med kvinnor som aldrig hade ätit p-piller. Men risken minskade igen när kvinnorna slutade med p-piller och låg efter tio år på samma nivå som bland dem som aldrig använt p-piller.

Forskarna uppskattar att tio års p-pilleranvändande ökar den kumulativa incidensen, andelen kvinnor som får cervixcancer fram till 50 års ålder, från 3,8 till 4,5 per 1 000 kvinnor i mer utvecklade länder, och i mindre utvecklade länder från 7,3 till 8,3 per 1 000 kvinnor.

I en kommentar i samma utgåva av Lancet påpekar Peter Sasieni vid Queen Mary University of London att det inte är säkert att det är p-piller i sig som ger upphov till cervixcancer. Kvinnor som skyddar sig mot graviditet på detta sätt i stället för med till exempel kondom, utsätts också för en större risk att smittas av humant papillomvirus, HPV, som orsakar cervixcancer.

Han skriver också att den ökade risken för p-pilleranvändare minskar om de deltar i screening mot cervixcancer. Peter Sasienis slutsats är att kvinnor inte bör undvika p-piller av rädsla för cervixcancer.

Lancet 2007; 370:1609-1621 Läs kommentaren i Lancet 2007; 370:1591-1592

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News