Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

P-piller kan orsaka smärta vid samlag

Publicerad: 11 september 2007, 13:46

En ny avhandling visar att långvarig användning av p-piller kan öka risken för samlagssmärtor.


Gynekologen Ulrika Johannesson visar i sin doktorsavhandling att p-piller påverkar kroppen på flera sätt som kan öka risken för samlagssmärta. Friska kvinnor som äter p-piller är mer känsliga vid slidöppningen och har ett ökat antal ytliga blodkärl.

Det gör att slemhinneprofilen i slidan är mindre motståndskraftig än på friska kvinnor som inte äter p-piller. Detta i kombination med en sänkt smärttröskel, som orsakas av p-piller, kan leda till samlagssmärtor.

Avhandlingen bekräftar tidigare studier som visat att 13 procent av svenska kvinnor i åldern 20–29 år, som ätit kombinerade p-piller, har haft en längre period av samlagssmärta. Majoriteten av kvinnorna med samlagssmärtor led också av vulvavestibulit.

– Jag tycker att resultaten i min avhandling är viktiga. Det behövs bättre och snabbare behandling än den som finns i dag, säger Ulrika Johannesson, som lägger fram sin avhandling vid Karolinska institutet.

Studien visar att gestagenet påverkar känsligheten i slidan.

– Vi har spekulerat i att smärtan kan vara en effekt, orsakat av gestagen i kombinerade p-piller, men det vet vi inte säkert.

Hon påpekar också att kvinnor med samlagssmärtor som äter p-piller inte behöver bli smärtfria bara för att de slutar med p-piller, och att det inte finns någon anledning för kvinnor som inte lider av samlagssmärtor att sluta med p-piller.

Läs avhandlingen på KI:s hemsida: Combined oral contraceptives : Impact on the vulvar vestibular mucosa and pain mechanisms

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News