Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

På it-fronten intet nytt

Publicerad: 12 juni 2017, 09:56

Foto: Thinkstock

Invånarna blir allt mer digitala men landstingens it-satsningar fortsätter att lysa med sin frånvaro.


Den så kallade Slit-rapportern ges sedan 2003 ut av landstingens it-chefer och it-strateger. Och de senaste årens trend har varit densamma, trots alla ord om it-satsningar så ligger den andel av budgeten som landstingen faktiskt satsar på it fortfarande under tre procent. 2016 var andelen 2,87 procent, 2015 var den 2,84 procent. I rapporten noteras att det visserligen finns lokala skillnader men att detta i princip innebär en oförändrad satsning på it sedan den första rapporten publicerades för snart 15 år sedan.

Den totala kostnaden för landtingens it, inklusive personal, beräknas till 9.9 miljarder. Enligt rapporten är det totala utrymmet för nyutveckling och innovation därmed mindre i landstingen jämfört med andra branscher i Sverige.

Samtidigt som landstingens nya it-satsningar uteblir så visar rapporten att medborgarna blir allt mer aktiva. Under 2016 har införandet och användandet av olika e-tjänster för patienter ökat påtagligt. 2015 hade 2,7 miljoner invånare egna konton, motsvarande antal 2016 är drygt 3,6 miljoner invånare, eller en tredjedel av Sveriges befolkning.

Läs hela rapporten här.

Relaterat material

Oförändrade kostnader för vård-it sen 2004

Landstingens e-hälsoarbete ökar – men satsningarna uteblir

Uteblivna IT-satsningar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev