Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

På natten ges råden från Thailand

Publicerad: 8 maj 2013, 11:14

Foto: Inga Karlsson från Norrbotten talar med svenska patienter från thailändska Hua Hin. När de har natt är det morgon hos henne.

15 000 kronor i månaden, fri bostad och gratis lunch. Det erbjudandet lockar svenska sjuksköterskor att söka telefonrådgivningsjobb i Thailand.


Sjuksköterskan Inga Karlsson jobbade med sjukvårdsrådgivning på Medhelps callcenter i Kalix när hon nappade på erbjudandet om tjänstledigt för att jobba från Thailand.
– Jag kände att jag inte riktigt var beredd att gå i pension och såg det här som en spännande utmaning, säger Inga Karlsson, som fyller 65 år i år.

När Dagens Medicin når henne på telefon har hon avslutat sitt morgonpass på callcentret i thailändska Hua Hin. I Sverige har det varit natt under arbetspasset. Att utnyttja tidsskillnaden är en av anledningarna till att låta svenska sjuksköterskor jobba från Thailand.
– Jag har jobbat mycket natt tidigare. Men det är mycket skönare att jobba nattpasset på morgonen, konstaterar Inga Karlsson.

Det svenska callcentret i Hua Hin drivs av företaget Medicall. Det har i sin tur ett uppdrag från Medhelp, som flera svenska landsting har anlitat för att driva sjukvårdsrådgivningen. Sjuksköterskorna i Hua Hin svarar på frågor från patienter i Stockholm, Sörmland och Värmland. Framför allt på nätter svensk tid och på helger. En vanlig natt jobbar två sjuksköterskor i Sverige och tre i Thailand för att serva invånarna i de tre landstingen.

Att flytta sjukvårdsrådgivningen till Thailand handlar inte bara om tidszoner. Det är också en kostnadsfråga. Sjuksköterskorna som jobbar i Thailand tjänar 70 000 thailändska baht i månaden, drygt 15 000 svenska kronor. Företaget betalar inga pensionsavsättningar, och arbetsgivaravgifterna i Thailand är omkring en tredjedel av de svenska.

Birger Rexed, som är styrelseord­förande i Medicall, lyfter i stället fram löneförmåner som fri resa fram och tillbaka till Sverige, fri bostad och fria luncher. Detta i kombination med miljöombytet är tillräckligt attraktivt för att locka svenska sjuksköterskor. Till hösten ska Medicall utöka från 9 till 25 anställda i Hua Hin. På sikt ska de bli 30 anställda. Det har varit långt fler sökande än tjänster.
– De flesta vill komma hit av arbetsmiljömässiga skäl. Lönen är lägre här men kostnadsläget tre gånger lägre än i Sverige, säger Birger Rexed.

Vårdförbundet kan inte göra något åt de låga lönerna eftersom thailändska lagar och avtal gäller.
– Vi tycker att sjuksköterskor ska ha goda villkor oavsett var de jobbar, vi uppmanar svenska företag som etablerar sig i Thailand att följa de lagar och regler som gäller där kring arbetsmiljö och arbetsreglering, säger Anna Andersson, vice förbundsordförande i Vårdförbundet.

De flesta sjuksköterskorna stannar i Thailand i ett halvår. Sex månader och en dag, närmare bestämt.
– Om du jobbar här längre än sex månader betalar du skatt i Thailand i stället för i Sverige och det är väsentligt lägre skatt, berättar Birger Rexed.

Men alla vill inte åka hem efter ett halvår. Inga Karlsson har tagit med sig sin make till Hua Hin och tänker stanna kvar.
– Tanken är att bli kvar här minst ett år till. Det känns inte så lockande att komma tillbaka till en norrbottnisk vinter, säger hon.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev