Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

På rätt väg efter bottennapp

Publicerad: 25 september 2013, 09:52

Efter ett ”bottennapp” i förtroendet för ledningen förra året är Läkemedelsverket nu på rätt väg, hävdar tre direktörer.


Förra veckan kritiserade Mikael Andersson, senior expert och preklinisk utredare på Läkemedelsverket, sin arbetsgivare bland annat i en blogg på Svensk Farmacis nätupplaga. Han ansåg bland annat att myndigheten riskerar att tappa förmågan att delta med hög vetenskaplig kvalitet och engagemang i det regulatoriska arbetet.

Nu bemöter Läkemedelsverkets ledning kritiken. I en intervju med tidningen hävdar Enrique Arias, förvaltningsdirektör, Thomas Ekvall, HR-direktör, och Bengt Wittgren, ställföreträdande generaldirektör, att det inte stämmer att Läkemedelsverket börjat tappa inom sin kärnverksamhet. Ett aktuellt projekt som studerar Läkemedelsverkets roll i Europa visar en fortsatt positiv utveckling, enligt direktörerna.

Däremot håller de med Mikael Andersson om stora delar av hans bakgrundsbeskrivning vad gäller omvärlden. De medger också att medarbetaren har helt rätt i att Läkemedelsverket inte har förstärkt mycket på senare tid på tillståndssidan. En så kallad flödesanalys ska därför göras i höst inom verksamhetsområde Tillstånd.

Enligt Svensk Farmaci har Läkemedelsverkets arbetsordning förändrats minst 12 gånger sedan 2008. Men vissa av dessa förändringar har varit relativt små, hävdar de intervjuade.

När det gäller förtroendet för ledningen talar de tre direktörerna om ett bottennapp 2012 men hävdar att Läkemedelsverket nu är på rätt väg.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev