Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Påhittad läkare i reklamfilm kan ge generikaföretag böter

Publicerad: 12 december 2008, 12:28

En halv miljon i vite för falsk läkare. Det väntar generikaföretaget Mylan om de inte tar bort eller ändrar sin reklam för migränläkemedlet Sumatriptan Merck.


I reklamfilmen utger sig en person för att vara läkare, vilket Läkemedelsverket anser är vilseledande. Enligt Läkemedelsverket får läkemedelsreklam som riktar sig till allmänheten inte hänvisa till rekommendationer av personer som är verksamma inom hälso- och sjukvården och personerna i reklamen får inte vara klädda så att de ger intryck av att vara läkare, skriver tidningen Resumé.

I reklamfilmerna, som bygger på barnramsor, syns bland annat en man som står vid ett dukat bord där det sitter flera personer. Mannen, som är klädd i en öppen vit läkarrock, med en namnbricka på bröstfickan säger  Alla är på tjejmiddag utom Emma, för hon fick stanna hemma  eller:  Alla tittar på TV utom Märta, för hon har migränsmärta .

Läkemedelsverket anser att kampanjen är vilseledande och i strid med god sed. Om Mylan inte tar bort eller ändrar sin reklam riskerar de ett vite på 500 000 kronor.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev