Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Påminnelsetjänst i Pascal utreds

Publicerad: 27 februari 2014, 06:00

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

En lex Maria från Apotekstjänst AB sätter fingret på en brist i ordinationsverktyget Pascal. Nu utreder E-hälsomyndigheten önskemålet.


Ordinationsverktyget Pascal saknar en påminnelsefunktion. Dosapoteket Apotekstjänst Sverige AB vill väldigt gärna ha en. Företaget har gjort en lex Maria-anmälan gällande en patient som fick hem dospåsar där sju läkemedel saknades, på grund av att ordinationernas giltighet hade gått ut och heller inte blivit förlängda av ansvarig läkare.

Patienten är dement och blev så dålig att hen behövde sjukhusvård.

Enligt Apotekstjänst har flera liknande rapporter kommit in. Företaget gör bedömningen att risken för att fler patienter drabbas är stor. Anledningen är att det saknas en påminnelsefunktion i Pascal som gör läkare uppmärksamma på att patienters ordinationer är på väg att gå ut.

Apotekstjänst har skickat ut information till landstingen och regionerna och till medicinskt ansvariga sjuksköterskor i kommunerna. Dessutom har företaget lämnat förslag till E-hälsomyndigheten om att en påminnelsefunktion i Pascal för förskrivare bör utvecklas så snart som möjligt.

E-hälsomyndigheten tittar just nu på frågan.

– Vi måste utreda om vi kan tillgodose önskemålet, alltså att vi kan se till att tjänsten blir bra. Just nu ligger den för bedömning hos våra IT-arkitekter, säger Maria Hassel, systemförvaltare på E-hälsomyndigheten.

IT-arkitekterna ska först kontrollera att en sådan tjänst inte innebär en för tung sökning i systemet efter ordinationer som är på väg att gå ut. Sedan ska beslut i frågan fattas.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev