Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pandemi i populärt datorspel studeras av forskare i USA

Publicerad: 7 maj 2009, 10:16

Pandemi i populärt datorspel studeras av forskare i USA

Foto: Foto: Photos.com

Datorspelet World of Warcraft kan ge värdefulla kunskaper om hur svininfluensan och andra verkliga pandemier ska hanteras, enligt forskare i USA.


World of Warcraft är ett mycket populärt datorspel med mer än tio miljoner användare över hela jordklotet. De loggar in och spelar mot varandra över internet.

2005 drabbades den virtuella fantasivärlden av en pandemi.

Smittan uppstod när spelmakarna skapade ett monster med en förmåga som kallades  fördärvat blod . Tanken var att monstret skulle kunna försvaga spelare som attackerade det genom att kasta ett slags besvärjelse mot dem. Om det var en grupp av spelare som gick till angrepp skulle flera av dem kunna smittas.

Det spelmakarna inte hade räknat med var att drabbade spelare tog sig från platsen där monstret fanns till närliggande områden. Där smittade de andra som inte hade samma motståndskraft. I World of Warcraft-forum på internet rapporterade spelare om städer där det låg hundratals döda kroppar på gatorna, enligt uppslagsverket Wikipedia.

Trots att händelsen utspelades i ett datorspel finns det forskare som på allvar hävdar att den kan lära oss något om verkliga pandemier. Resonemanget bygger på att utvecklingen i en spelvärld som World of Warcraft blir mer verklighetstrogen än förloppen i de datorsimulationer som forskarna normalt använder sig av.

En av de forskare som har studerat spridningen av  fördärvat blod  är Nina H Fefferman från Tufts University School of Medicine i Massachusetts, USA. Hennes studier visar bland annat att smittan spreds snabbare för att spelare med helande krafter sökte upp dem som var sjuka för att försöka hjälpa dem.

Nina H. Feffermans slutsats är att bristande information kan skapa panik som bidrar till att förvärra svininfluensan och framtida pandemier, uppger CNN.

Läs mer:

 Corrupted Blood incident  (engelsk text på Wikipedia)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev