lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Panel: Hur ser du på att sjuksköterskor tar återbesök vid MS?

Publicerad: 24 oktober 2012, 09:12

Hur ser du på att sjuksköterskor tar återbesök vid MS? Vi ställde frågan till företrädare för Svenska neurologföreningen, MS-sjuksköterskeföreningen och Neurologiskt handikappades riksförbund.


Martin Gunnarsson.

Martin Gunnarsson, ordförande i Svenska neurologföreningen:

– Vi har länge stångat oss blodiga för att vi ska bli fler neurologer, men måste nog även vända på steken och hitta modeller för hur olika yrkesroller kan komplettera varandra för att öka tillgången till samlad neurologisk kompetens. Sjuksköterskorna skulle kunna ta större ansvar än i dag när det gäller exempelvis symtomlindring. Men för att det ska fungera krävs väl fungerande MS-team, och en kritisk massa av patienter för att få tillräcklig vana. Det är en utveckling att välkomna.

Åke Myr.

Åke Myr, ordförande MS-sjuksköterske­föreningen:

– Modellen låter jätteintressant. De nya behandlingarna vid MS kräver otroligt mycket mer uppföljning – och det äter upp läkarbesöken, som därför inte räcker till för andra patienter. Man hamnar i en ond cirkel. Jag tycker att man ska börja diskutera på nationell nivå vad som är läkarsysslor och vad vi sjuksköterskor kan göra. Hierarkierna minskar mer och mer, och neurologerna är så över-belastade att de borde vara benägna att delegera en del uppgifter neråt.

Kent Andersson.

Kent Andersson, Neurologiskt handikappades riksförbund:

– Vår inställning är att MS-sjuk­sköter­skan har en nyckelroll i kontakten med patienten och vi ser gärna att den funktionen får ytterligare status. I dag är möjligheten till återbesök under all kritik i de flesta landsting, särskilt för dem som varit sjuka länge och inte står på aktiv behandling. Därför låter detta som en bra modell. Men det förutsätter att det är en sjuksköterska som är specialiserad på MS och att läkaren finns tillgänglig. I sådana fall är det alldeles utmärkt om man kan få tätare besök så här.

Relaterat material

Läkare skippas vid vartannat besök

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev