Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pappa viktigare än mamma för barns språk

Publicerad: 31 oktober 2006, 10:29

Det är viktigare att pappa har ett rikt och varierat språk än att mamma har det. Det är nämligen pappans vokabulär som har störst påverkan på barns språkutveckling, hävdar amerikanska forskare.


Forskare från University of North  Carolina i USA har filmat ett antal tvååringar då de lekte i sina hem med sina  föräldrar. I samtliga fall var det familjer där båda föräldrarna arbetade.

Forskarna bedömde hur föräldrarna talade med sina barn bland  annat utefter vilken vokabulär de använde, hur många frågor de ställde till  barnet och vilken svårighetsgrad de lade sig på.

Det visade sig att om pappan använde en rik vokabulär fick det  påverkan på barnets språkutveckling. De barn vars pappor varierade ordförrådet  klarade sig bättre vid språktester gjorda ett år senare, när barnen fyllde tre  år.

Det spelade däremot ingen roll om mamman hade en bred vokabulär.  Mammans språk hade inte någon effekt alls på barnets språkutveckling, enligt  studien.

Studien visade även att de barn som gick på dagis lyckades  bättre än dem som inte varit på dagis vid språktestet vid tre års ålder.

Forskarna slår fast att få studier har försökt undersöka om  föräldrarna kan ha olika stor betydelse för ett barns språkutveckling. Den  studie de nu har gjort visar vikten av att pappan deltar i sitt barns  språkutveckling, enligt forskarnas slutsats.

Journal of Applied Developmental Psychology, publicerad online

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev