Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pappans mitokondrier kan självförstöras

Publicerad: 27 juni 2016, 12:11

Nu kan forskare vara ett steg närmare svaret på varför pappan inte för vidare mitokondrier till sina barn. Det verkar handla om en självförstörande mekanism, enligt försök på rundmaskar som publicerats i Science.


Fynden antyder att nedbrytningen delvis beror på en initierande mekanism inuti mitokondrierna, en organell i cellerna som producerar energi. Troligtvis förstörs delar av de spermieburna mitokondrierna strax efter befruktningen. Sedan rensas de bort av cellens eget maskineri, så kallade autofagosomer, enligt ett internationellt forskarlag bakom studien.

Det är sedan länge välkänt att eukaryota organismer enbart bär på mitokondrier som kommer från mamman. Forskarna ville hitta svaret på det biologiska mysteriet och valde att studera rundmaskar i tidig utveckling med hjälp av bland annat elektronmikroskop.

De fann att en särskild gen i mitokondrierna verkar underlätta att de självförstörs. Genen kallas för cps-6 och kodar för ett särskilt protein, ett enzym. Forskarna tror att enzymet förstör mitokondriens innermembran och DNA, och därmed slutar den att fungera.

Även om försöken är utförda på rundmaskar antyder forskarna att resultaten är applicerbara på människor eftersom vi har ett protein som liknar det som kodas av cps-6.

Forskarna fann också att när spermieburna mitokondrier förstördes onormalt sent under äggets utveckling ökade risken för att embryot inte skulle överleva. Det tyder på att en överföring av pappans mitokondrier är en evolutionär nackdel, skriver de.

Varför embryot snabbt vill göra sig av med mitokondrierna från pappan kan forskarna inte riktigt svara på. Men en teori är att risken för mutationer är större hos spermieburna mitokondrier, skriver de.

Läs mer i abstract:

Qinghua Zhou med flera. Mitochondrial endonuclease G mediates breakdown of paternal mitochondria upon fertilization. Science, publicerad online den 23 juni 2016. Doi: 10.1126/science.aaf4777

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News