Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Paracetamolförslag kan påverka klirr i apotekskassan

Publicerad: 22 augusti 2014, 12:21

En begränsning av tillgången till paracetamoltabletter till enbart apotek kan slå åt båda hållen ekonomiskt, tror Sveriges Apoteksförening.


Alvedon, Panodil, Pamol och andra läkemedel med paracetamol utgör storsäljarna bland receptfritt. Totalt har marknaden för receptfritt en omsättning på 5 miljarder kronor i Sverige. Läkemedel med paracetamol står för cirka 17 procent av dessa och till stor del handlar det om paracetamol i tablettform.

I går gick Läkemedelsverket ut med att paracetamoltabletter föreslås få säljas endast på apotek från och med mars nästa år, av folkhälsoskäl. Ett besked som välkomnas av såväl Sveriges Farmaceuter som Sveriges Apoteksförening.

– Vi ser det utifrån ett folkhälso- och patientsäkerhetsperspektiv, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening till Dagens Apotek.

Den ekonomiska aspekten på frågan har föreningen inte analyserat ännu, säger han. Men den finns där. Det omsätts läkemedel med paracetamol för cirka 850 miljoner kronor, exklusive moms, totalt i Sverige. Då handlar det om såväl egenvård i apotek som egenvård utanför apotek, förskrivning och rekvisitioner.  Utanför apoteken, i livsmedelsbutiker och på bensinmackar, säljs det paracetamolläkemedel för cirka 170 miljoner kronor. Hos apoteken är egenvårdsförsäljningen av paracetmol en ännu större affär med en omsättning på cirka 300 miljoner kronor.

Och receptfritt är viktigt för apoteken. Där ligger visserligen bara 11 procent av omsättningen enligt den senaste branschrapporten från Sveriges Apoteksförening. Men marginalerna är högre här än på kärnaffären med de receptbelagda läkemedlen.

– Det är för tidigt att säga vad som händer ekonomiskt om tillgängligheten till paracetamol minskar. Jag tror att det här påverkar försäljningen av paracetamol oavsett kanal, alltså oavsett var det säljs. Det sänder signalen att det här inte är vilken tablett som helst, att man ska ha respekt för läkemedlet och använda det på ett bra sätt, säger Johan Wallér.

Tror du att konsumenten i stället väljer andra typer av värktabletter?

– Jag skulle tro att det ändrar konsumtionen av receptfria värktabletter över huvud taget, kanske till och med inställningen till receptfria läkemedel

Relaterat material

”Det är glädjande nyheter”

Stopp för paracetamoltabletter i butiker

Förgiftningar med paracetamol studeras efter larm

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev