Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Paracetamolstopp ”desperat chansning”

Publicerad: 24 september 2014, 06:35

Läkemedelsverkets förslag att förbjuda försäljning av paracetamol i dagligvaruhandeln framstår som en ”desperat chansning utan reell grund”, skriver två läkare på DN debatt.


För en dryg månad sedan kom förslaget från Läkemedelsverket. Det har föregåtts av larm från Giftinformationscentralen om en kraftig ökning av samtal som gäller förgiftning på grund av paracetamol. Till en början förhöll sig Läkemedelsverket skeptiskt till att samtalen nödvändigtvis visade på en ökning av antalet förgiftningar och beslutade att göra en utredning.

Efter utredningen kom så förslaget, som Daniel Carlzon, läkare i klinisk farmakologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Michael Olausson, professor i transplantationskirurgi, nu sågar i DN debatt.

De har granskat underlaget som visar att försäljningsvolymen av receptfritt paracetamol är ”väsentligen oförändrad” de senaste 13 åren, att försäljningen av paracetamol på recept har mer än fördubblats, att antalet sjukhusvårdade för paracetamolöverdos inte har ökat i slutenvården samt att antalet dödsfall relaterade till paracetamol inte heller har ökat.

Läkemedelsverket hänvisar till två studier som myndigheten anser stöder tesen att lättillgängligt paracetamol ökar risken för överdosering. ”Det är inte en fullständig beskrivning”, skriver läkarna och menar att den ena studien framför allt argumenterar för färre paracetamoltabletter per förpackning. Den andra belyser, förutom tillgänglighet, problemet med låg kännedom i samhället om att paracetamol kan leda till leverskador som i värsta fall orsakar dödsfall.

”Det finns inget i LV:s underlag som talar för att just andelen paracetamol såld utanför apotek orsakar det ökade antal samtal till GIC”, skriver författarna.

Samtalen från sjukvården kan lika gärna bero på en ökad medvetenhet inom vården om paracetamolets risker, anser de. Eller så kan det tyda på sämre kunskap om handläggning av paracetamolförgiftningar eftersom sjukvårdspersonal kontaktar GIC vid osäkerhet.

Debattörerna pekar också på statistik från Nordiska transplantationsregistret som inte visar någon ökningstrend för antalet levertransplantationer till följd av paracetamolförgiftning. Detta trots att antalet levertransplantationer totalt sett ökar.

I stället för ”godtycke och indicier” efterlyser läkarna en riktig utredning om antalet paracetamolförgiftningar, information riktad till allmänheten om risker och konsekvenser av paracetamolöverdosering, utredning av konsekvenserna av den ökade förskrivningen av paracetamol, utredning av risken med oavsiktlig överdosering till följd av förväxlingar mellan olika preparat samt översyn av förpackningsstorlekar.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev