Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Parallellhandlare vill ha regeringens hjälp mot EU

Publicerad: 13 Juni 2008, 15:04

EU-kommissionen vill förbjuda ompackning av läkemedel. Detta skulle i praktiken också innebära ett stopp för parallellhandel med läkemedel. Nu vill parallellhandlarna att regeringen hjälper till att stoppa kommissionens förslag.


Enligt beräkningar ger parallellhandeln, alltså att ett originalpreparat köps i ett annat EU-land, packas om och sedan säljs i Sverige, besparingar på cirka 1 miljard kronor per år. Men nu är verksamheten hotad eftersom EU-kommissionen i ett förslag, som är ute på remiss, vill förbjuda att läkemedel packas om, samt kräver nya förseglingar på förpackningarna.

Detta beror på att kommissionen anser att ompackningen innebär en risk för att förfalskade läkemedel kommer i omlopp.

Detta stämmer inte enligt Mikael Magnusson, vd för Läkemedelshandlarna, branschorganisation för parallellimportörerna i Sverige. Enligt honom är parallellimport med ompackning i stället en extra kontrollstation mot förfalskningar.

– Kommissionens förslag skulle innebära ett direkt hot mot parallellimporten, eftersom vi packar om de läkemedel som köps och lägger dem i förpackningar med svensk text, säger Mikael Magnusson.

Under veckan har Läkemedelshandlarna och deras europeiska paraplyorganisation träffat representanter för regeringen för att få den att stoppa kommissionens förslag.

– Vi har talat på socialdepartementet och utrikesdepartementet och vi har gott hopp om att nå fram eftersom Sverige av tradition har en positiv syn på frihandel och den inre marknaden och dessutom god erfarenhet av parallellimport, säger Mikael Magnusson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev