Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Parallellimporten från Sverige möter hinder

Publicerad: 10 mars 2003, 13:12

Låga läkemedelspriser och en svag valuta gör att Sverige är på väg att bli ett attraktivt land att parallellimportera från.


Svenska företag har sedan 1997 utnyttjat möjligheten att parallellimportera läkemedel, det vill säga köpa upp läkemedel från andra länder inom EU/EES-området och sedan sälja dessa till lägre priser i Sverige. I blygsam skala har det också funnits export av läkemedel till länder med högre läkemedelspriser.  Den nuvarande prisnivån på läkemedel samt en svag svensk valuta gentemot euron gör dock Sverige till ett land som företag i andra länder vill importera från.  Parallellhandelsföretaget Medartuum uppskattar den svenska marknaden för parallellexport, vilket blir termen för de svenska företagen, av läkemedel till 1-2 miljarder kronor per år. Förra året exporterade Medartuum läkemedel för 8miljoner kronor.   Att det inte blev mer beror på att läkemedelsföretagen motarbetar export från Sverige. Det skulle urholka deras vinster på andra marknader i Europa, där de kan ta ut högre priser för sina produkter. Bara ett fåtal företag, bland andra Aventis och Novo Nordisk, har levererat läkemedel till Medartuum.  Inte heller de svenska grossisterna Tamro och Kronans Droghandel vill sälja läkemedel till parallellhandelsföretagen.  - Ingen vill ta ansvaret för att sälja läkemedel för export. Företagen bollar ansvaret mellan varandra och skyddar sig bakom det svenska distributionssystemet för läkemedel. Det skapar en moment 22-situation, säger Patrik Hellström, vd för Medartuum.

Konkurrensverket stöder export  Sverige har i dag ett system med enkanalsdistribution av läkemedel. Det betyder att ett läkemedelsföretag ger antingen Kronans Droghandel eller Tamro ensamrätt att sälja läkemedel till Apoteket AB, som i sin tur har monopol i detaljhandelsledet.   Konkurrensverket är positivt till export av läkemedel, men hävdar att myndigheten inte kan komma åt de läkemedelsföretag som vägrar sälja läkemedel för export.   - Nej, vi har inget emot parallellexport. För oss är parallellexport och import olika sidor av samma mynt, säger Per-Arne Sundbom, avdelningsråd på avdelningen för ekonomisk analys på Konkurrensverket.  - Vi har drivit ett rättsfall om parallellexport av läkemedel, men konkurrenslagen var inte tillämplig, eftersom det inte påverkar konkurrensen i Sverige.  Medartuum har i stället vänt sig till EU-kommissionen. Där har företaget lämnat in ett klagomål mot de två svenska grossisterna och läkemedelsföretagen Eli Lilly Sweden, Schering-Plough, Wyeth Lederle Nordiska och Johnson & Johnson. Medartuum anklagar grossisterna och läkemedelsföretagen för att ingå konkurrensbegränsande avtal och för missbruk av dominerande ställning.  EU ska undersöka handelshinder  EU-kommissionens generaldirektorat för konkurrens har nu begärt in information om parallellhandeln i Sverige. EU vill undersöka om det finns hinder mot parallellhandel av läkemedel på den svenska marknaden.  Kronans Droghandel och Tamro hävdar att de inte gjort något fel som inte levererat läkemedel till Medartuum. De menar att de är agenter för läkemedelsföretagen och inte äger läkemedlen de distribuerar till apoteken.  - Problemet är att vi inte äger lagret av läkemedel. Vi ska leverera lagret till Apoteket. Jag kan inte sälja till Medartuum utan läkemedelsföretagens tillstånd, det vore ett avtalsbrott, säger Ralph Nilsson, vd på Kronans Droghandel.  Jan Nilsson, vd på Schering-Plough, vill inte lämna några kommentarer till om företaget kan tänka sig att sälja läkemedel till Medartuum för export innan EU-kommissionens utredning är klar.

Fredrik Larsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev