Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Parallellimportörer vill inte att läkare ska få driva apotek

Publicerad: 11 oktober 2007, 09:52

En total liberalisering av apoteksmarknaden riskerar att leda till oligopol. Bland annat därför vill parallellimportörerna inte att läkare ska få driva apotek.


Parallellimportörerna av läkemedel, som är organiserade i branschföreningen Läkemedelshandlarna, har låtit göra en rapport kring avregleringen av apoteksmarknaden.

Enligt rapporten som gjorts av Donald Macarthur, oberoende analytiker och expert på internationella läkemedels- och apoteksmarknadsfrågor, riskerar staten att gå miste om 1 miljard kronor om avregleringen görs på fel sätt.

– Vertikalt integrerade apotekskedjor, där apoteken blir sina egna grossister, är det främsta hotet mot en fungerande marknad med god konkurrens på receptbelagda läkemedel, säger Torsten Mattsson, ordförande för Läkemedelshandlarna, enligt ett pressmeddelande.

Han nämner den norska avregleringen som ett avskräckande exempel. I Norge tilläts så kallad vertikalt integrerade apotekskedjor, vilket enligt Läkemedelshandlarna har lett till att marknaden domineras av tre stora aktörer.

För att hindra en liknande utveckling i Sverige vill Läkemedelshandlarna att vertikal integrering inte ska tillåtas när apoteksmonopolet försvinner. Detta innebär bland annat att organisationen vill se ett förbud för läkemedelstillverkare, grossister och läkare att driva apotek.

Läs samtliga artiklar om apotekets avmonopolisering - klicka här!

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev