Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Parasitutbrott gjorde barn sjuka

Publicerad: 28 mars 2012, 09:15

Ett tiotal barn i samma skola har drabbat av tarmparasiten dientamöba fragilis. Nu ska även familjemedlemmar och personal erbjudas provtagning.


Det var skolsköterskan som upptäckte att flera elever vid Grästorpsskolan i Hovslätt söder om Jönköping klagade över magsmärtor och andra magproblem. Provtagningar visade att minst tio barn hade parasiten dientamöba fragilis, som trots namnet är en flagellat.

– Dientamöba är hur vanligt som helst. Men det brukar förekomma att ett par stycken i en familj har symtom. Det som är ovanligt är att en hel grupp barn i en skola har symtom tillsammans, säger Michael Toepfer, tillförordnad smittskyddsläkare vid Landstinget i Jönköpings län.

Personal från länssjukhuset Ryhov i Jönköping höll ett informationsmöte med föräldrarna i går kväll, tisdag. På skolan finns klasser från förskolan upp till årskurs tre. Personer med anknytning till barnen och skolan kommer att erbjudas provtagning. De som blivit sjuka kan behandlas med antibiotika.

Dientamöba fragilis upptäcktes 1909. Det finns inte så mycket forskning om parasiten och länge ansågs den inte vara sjukdomsalstrande. Man vet inte hur den sprids, men tror att den kan överföras från person till person.

– Vi kommer inte att hitta någon sak eller någon plats som smittan kommer ifrån. I första hand ska vi nu ta hand om barnen inom primärvården. I andra hand ska vi se om vi kan spåra smittan. Allt annat vi får reda på är bara en bonus, säger Michael Toepfer.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev