Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Parterna i möte om löneutvecklingen

Publicerad: 23 augusti 2007, 12:48

– Vi är närmare att säga upp avtalet nu än vad vi var för några månader sedan.
Det säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund. Hos Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tar man missnöjet på allvar och diskuterar lönebildning med de ledande landstingspolitikerna.


Som Dagens Medicin tidigare berättat är missnöjet med löneutvecklingen stor bland Vårdförbundets medlemmar på många håll i landet och redan innan sommaren restes krav på att förbundet ska säga upp tills­vidare­avtalet, se nr 25/07.

I tisdags, den 21 augusti, höll Vårdförbundet ett extra förbundsråd där lönefrågan stod på programmet – och missnöjet är om möjligt ännu starkare nu, förklarar förbundsordföranden Anna-Karin Eklund.

– Ju längre tid som går utan att vi ser att det händer något, desto mer växer ju missnöjet. Det finns några lokala arbets­givare som är på god väg, men alltför många har inte några planer på att leva upp till avtalets intentioner, säger hon.

I avtalet sägs bland annat att lönen ska vara individuell och differentierad och avspegla uppnådda mål och resultat. Men Vårdförbundet menar att de lokala arbetsgivarna på många håll inte alls arbetar efter detta, inte gör nödvändiga analyser inför lönesättningen och att det garanterade lägsta utfallet 2 procent ses som en måttstock för hur stora löneökningarna ska vara.

Vill inte uttala sig i förväg
I går, onsdag den 22 augusti, höll SKL överläggningar med ordföranden och ledande oppositionspolitiker från landets landstings- och kommun­styrelser. Då stod just arbets­givar­politiken och den lokala lönebildningen på programmet.

Mötet pågick vid denna tidnings pressläggning och Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, ville inte före mötet uttala sig om huruvida arbetsgivarna lever upp till intentionerna i avtalet med Vårdförbundet.

– Vi vet att de fackliga organisationerna sagt att de inte gör det. Nu ska vi höra vad våra egna arbetsgivarföreträdare säger på konferensen, jag vill inte ha en uppfattning innan jag hört båda parter.

Från SKL:s sida är målsättningen att behålla Vårdförbundets avtal i nuvarande form, förklarar hon.

– Det är ju ingen hemlighet att vi tycker att det är bra med den här typen av avtal, men då finns det ju också vissa intentioner i av­talet som vi måste följa upp. Det är viktigt att diskutera hur vi när vi som central arbets­givare tecknar avtal med centrala fackliga företrädare gör för att intentionerna i avtalet tränger ända fram och blir verklighet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev