Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Parterna överens om avtal på barnintensiven i Lund

Publicerad: 22 mars 2013, 14:17

Avtalet gäller specialistsjuksköterskorna på bland annat barnintensiven, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Foto: Roger Lundholm

Vårdförbundet och Region Skåne är överens om ett poänglöneavtal för specialistsjuksköterskorna på fyra intensivvårdsavdelningar.


Det meddelades på en presskonferens i Lund på fredagseftermiddagen.

Enligt Jan Eriksson, chef för Skånes universitetssjukhus, ska lösningen fungera för båda parter.

– Vi har funnit öppningar i avtalskonstruktionen som innebär att vi har kunnat nå en överenskommelse, förklarar sjukhuschef Jan Eriksson. Poänglönemodeller är tekniskt komplicerade och det är en förklaring till att förhandlingen har varit svår att slutföra, säger han.

Förhandlingarna om de lokala arbetstidsavtalen för specialistsjuksköterskorna på vissa intensivvårdsavdelningar på Sus har pågått sedan förra året. Regionen ville säga upp avtalen, vilket Vårdförbundet ansåg skulle innebära en lönesänkning på drygt 2 000 kronor.

I januari trappades konflikten upp när 34 av 45 sjuksköterskor på barnintensivvårdsavdelningen, biva, i Lund sade upp sig.

– Vi känner oss kränkta. Men vi är också en stark grupp som vet vår betydelse. Vi har tre månaders uppsägningstid och söker nu jobb, sade Gunilla Garbov, sjuksköterska och facklig företrädare, då till Sydsvenskan.

Pressen på parterna i konflikten har hårdnat sedan dess, bland annat på grund av stora protester från allmänheten, den politiska oppositionen i Region Skåne och även från de familjer vars barn vårdas eller har vårdats på avdelningarna.

Konflikten har kantats av flera politikers uttalanden, som till exempel miljöpartisten Lars Goedecke som filmades när han hävdade att de sjuksköterskor som sagt upp sig tjänar ” 60-80 000 i månaden”.

Men nu har alltså Region Skåne och Vårdförbundet kommit överens om villkoren för sjuksköterskorna.

Den nya överenskommelsen innebär att specialistsjuksköterskorna på barnintensivvårdsavdelningen, biva, får behålla de villkor som de tidigare haft.  Dessutom får de specialistsjuksköterskor som nyanställs samma förutsättningar.

Förutom biva får även thoraxkirurgiska intensivvårdsavdelningen, en intensivvårdsavdelning inom neonatalkliniken och neurokirurgiska klinikens intensivvårdsavdelning samma avtal.

Vad är det som säger att de sjuksköterskor som sagt upp sig nu kommer att stanna?

– Det vet vi inte eftersom varje medlem äger sin egen uppsägning, säger Joakim Arnsberger, förbundsombudsman för Vårdförbundet och tillägger att han hoppas att sjuksköterskorna nu kommer att vilja stanna.

De nya avtalen gäller från och med 1 mars.

Relaterat material

S-politiker lämnar uppdrag efter kritik

Hägglund krävs på svar om Lund

Politiker tar time out efter uttalande om löner

Bemanningsföretag jagar specialistsjuksköterskor i Lund

Lund kan mista rikssjukvårdsuppdrag

Sjuksköterskor säger upp sig i protest

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev