Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Partiklar spårar upp hjärnskada

Publicerad: 8 April 2002, 12:46

Mikroskopiskt små sökmotorer kommer i framtiden att kunna söka upp sjuka eller skadade celler. På Karolinska institutet och Kungliga tekniska högskolan i Stockholm kombinerar forskare nanoteknologi med magnet- resonanstomografi.


PARTIKELFYSIK. Den röda färgen visar myelinrika områden i hjärnan. Längs dessa områden är det tänkt att nanopartiklarna ska vandra när de injiceras direkt i hjärnvävnaden. Partiklarna kan användas för att med MR spåra hjärnskademarkörer och stamceller.

HOP. En MR-bild av en råtthjärna där nanopartiklar har injicerats. Det svarta området visar var partiklarna har ansamlats.

Med nanoteknologi kan vi använda naturens allra minsta byggstenar för att skapa konstruktioner som kan verka inuti kroppen. I framtiden kommer vi kanske till och med att kunna reparera skadade celler eller DNA-kedjor med hjälp av nanoteknologin.  Det berättar läkaren Börje Bjelke, som forskar om tekniken vid institutionen för klinisk neurovetenskap, MR-center på Karolinska institutet i Solna.  - Med hjälp av första generationens nanopartiklar kan vi inte bara spåra skador i hjärnan som uppkommit vid till exempel stroke, utan även identifiera vilka områden i hjärnan som sannolikt bidrar till att de förlorade funktionerna återkommer, säger Börje Bjelke.  Andra generationen på väg  Nanopartiklarna har en kärna av järnoxid och ett hölje av kolhydraten dextran. De kan följas med magnetresonanstomografi, MR.  Nu är andra generationens nanopartiklar under utveckling. På dessa fästs en igenkänningsmolekyl, antigen eller peptid, som fungerar som nanopartikelns kompass. Därmed kan MR-tekniken fungera ungefär som positronemissionstomografi, PET, som selektivt påvisar områden i hjärnan med hög aktivitet.  Det gör det möjligt att använda nanopartiklar för att märka till exempel plack vid MS, hjärnskademarkörer, eller stamceller i hjärnan.  - Syftet är att nanopartiklarna ska hjälpa oss att hitta en skada i hjärnan långt innan den är synlig med hjälp av endast MR-kamera eller innan man upptäcker symtom, berättar Börje Bjelke.  Inom teknisk vetenskap har nanoteknologi använts i 10-20 år. Däremot är den biomedicinska tillämpningen ny. Forskargrupper världen över försöker nu utveckla idéerna om selektiv märkning i kroppen.  Börje Bjelke tror att nanoteknologin slår igenom på det biomedicinska området inom ett par år.

Ulrika Sehlberg

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev