Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Partnerskap rundar upphandlingsregler

Publicerad: 28 februari 2013, 09:33

Genom partnerskap med ideella aktörer kan kommuner och landsting runda upphandlings­reglerna. En lösning som regeringens utredare uppmuntrar.


Den 15 mars ska regeringens upphandlingsutredning presenteras. Utredningen har letts av Anders Wijkman, före detta Europaparlamentariker och tidigare generalsekreterare i Röda Korset.

– Min bedömning är att den nuvarande EU-lagstiftningen inte ger något utrymme för att särbehandla en viss typ av organisationer i samband med en upphandling, säger han.

I stället förespråkar han partnerskap. Det innebär att en offentlig aktör tecknar ett avtal med en ideell aktör om bidrag till en viss verksamhet. Enligt Anders Wijkman bryter det inte mot EU-lagstiftningen om en kommun eller ett landsting går in och ger bidrag till en verksamhet som en ideell organisation bedriver. Denna modell används redan i bland annat Skåne. Där beslutade regionen i november att teckna partnerskapsavtal med sju ideella aktörer som i år får dela på 13,6 miljoner kronor i bidrag för deras olika verksamheter.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News