fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Passiva rökare får lungproblem

Publicerad: 5 september 2006, 09:19

ERS: Den som utsätts för passiv rökning löper ända upp till 77 procents förhöjd risk att drabbas av pipande, rosslande andning.


Det visar en undersökning som presenterats vid en pågående kongress för lungmedicin som arrangeras av European Respiratory Society, ERS, i München.

I undersökningen ingår 4 200 icke-rökande personer i åldrarna 26 till 57 år, bosatta i 14 europeiska länder - bland annat Sverige. De har följts under nio års tid i två undersökningar och besvarat enkäter samt fått sin lungfunktion mätt med spirometer.

Resultatet visar att 16,9 procent av studiedeltagarna hade utsatts för passiv rökning under hela den studerade nioårsperioden. En mindre andel, 6,9 procent, hade utsatts för passiv rökning nyligen, men endast under en kortare period.

Det visade sig att den senare gruppen, som nyligen utsatts för passiv rökning, hade påverkats kraftigt av detta. De löpte en 77 procents högre risk att drabbas av pipande, rosslande andning jämfört med normalbefolkning. Och de hade en 80-procentigt förhöjd risk att ha en känsla av tryck över bröstet om nätterna.

De som utsatts för passiv rökning under hela den studera nioårsperioden löpte 69 procents högre risk att ha en pipande, rosslande andning. Och risken för tryck över bröstet var dubblerad jämför med normalbefolkning. Siffrorna har korrigerats med hänsyn till ålder, kön, utbildningsnivå samt body mass index, BMI.

Samtidigt utsätts allt färre för passiv rökning. Under den studerade nioårsperioden har andelen passiva rökare minskat med 50 procent. Och här rådde stora skillnader mellan de 14 länder som studiedeltagarna var hämtade från. Högst andel passiva rökare fanns i Spanien, där mellan var tredje och varannan icke-rökande vuxen person utsattes för cigarettrök, enligt undersökningen.

Lägst andel passiva rökare fanns i Finland, där färre än var tionde vuxen icke-rökare exponerades för cigarettrök.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev