Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patient får ersättning för cancerbehandling i Japan

Publicerad: 8 juli 2014, 09:31

Stockholms läns landsting har beviljat ersättning till en cancerpatient som vårdats i Japan med en strålbehandling som inte finns i Sverige.


Patienten hade svårbehandlade lungtumörer som gick att behandla med en strålbehandling som inte finns i Sverige, men i Japan, uppger Sveriges Radio Ekot.

Patienten åkte till Japan för att få behandling där, men Stockholms läns landsting gav avslag om ekonomisk ersättning. Beslutet överklagades och nu, tre år senare, har landstinget ändrat beslutet och beviljat ersättning. Det beror på ny forskning om strålbehandlingen.

Japan är världsledande inom tekniken bakom behandlingen, som bygger på strålning med koljoner. Tekniken är dyr – en klinik kostar omkring en miljard kronor. Flera EU-länder har påbörjat utveckling av tekniken, men inte Sverige.

– Nästan alla svåra cancersjukdomar kan behandlas betydligt bättre med lätta joner, och man får nästan dubbelt så bra behandlingsresultat. De största kostnaderna för cancervården i Sverige är för de patienter som vi misslyckas med, säger Anders Brahme, professor i medicinsk strålningsfysik vid Karolinska institutet, till Sveriges Radio Ekot.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev