Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patient fick 14 felaktiga läkemedel – samtidigt

Publicerad: 26 januari 2010, 13:49

Centrallasarettet i Västerås får kritik för att ha behandlat en demenssjuk kvinna med 14 läkemedel som egentligen skulle ges till en annan patient.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Den dementa kvinnan bodde på ett gruppboende när hon kom till akuten i Västerås i februari förra året. Efter att hon lagts in på sjukhuset förvärrades hennes tillstånd, skriver Vestmanlands Läns Tidning.

Först efter sex dagar upptäcktes att kvinnan inte fick de tre läkemedel som hon skulle ha enligt vårdrapporten från gruppboendet. I stället behandlades hon med 14 andra läkemedel som skulle ges till en annan patient. Orsaken tros vara att en AT-läkare blandade ihop sina anteckningar.

Socialstyrelsen kritiserar sjukhuset för den dåliga id-kontrollen och för att det funnits oklarheter vid introduktionen av AT-läkare. Klinikchefen Maria Eckerrot är självkritisk men uppger att sjukhuset redan har vidtagit åtgärder.

– Sedan mars förra året har vi datajournaler och elektroniska läkemedelslistor. Vissa listor måste fortfarande föras över för hand men på sikt hoppas vi att även detta ska förbättras, säger hon till Vestmanlands Läns Tidning.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev