Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patient i norr anmäler skada dubbelt så ofta som i Skåne

Publicerad: 17 oktober 2007, 07:47

I Norrbotten anmäls operationer till patientförsäkringen dubbelt så ofta som i Skåne. För första gången redovisar nu Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, LÖF, antalet skadeanmälningar för tre olika specialiteter – ortopedi, kirurgi och gynekologi.


Mellan åren 2001 och 2005 anmäldes 4 638 operationer inom ortopedi, kirurgi och gynekologi till patientförsäkringen, visar LÖF:s sammanställning.

– Syftet är att landstingen ska göra händelseanalyser för att på så sätt lära sig av misstagen. Om landstinget gör en händelseanalys så ser de var någonstans i organisationen eller i rutinerna det brister, säger Kaj Essinger, vd för LÖF.

Sammanställningen visar också att anmälningsfrekvensen varierar kraftigt mellan olika landsting.
Norrbottens läns landsting utförde 5 516 operationer inom slutenvården för ortopedi, kirurgi och gynekologi mellan 2001 och 2005. Av dessa operationer anmäldes sammanlagt 197 stycken – eller 0,72 procent.

Under samma period resulterade endast 0,33 procent av alla de 148 942 operationer som genomfördes i Region Skåne i en anmälan.

- Varför vi ligger så lågt är svårt att svara på. Det kan antingen bero på att vi behöver informera våra patienter bättre om försäkringen, eller att antalet skador faktiskt ligger på en låg nivå, säger Karin Christensson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Att patienter i vissa landsting anmäler oftare behöver inte nödvändigtvis betyda att fler skadas där.

– Det kan också bero på att man har en öppen kultur, att man inte döljer händelser för patienterna och att man informerar om möjligheten till ersättning, säger Kaj Essinger.

Det finns också skillnader mellan de olika landstingen i hur ofta patientförsäkringen betalar ut ersättning. Exempelvis ersattes 66 procent av alla anmälningar mot operationer inom kirurgi i Region Skåne medan motsvarande siffra för Landstinget Sörmland endast var 37 procent.

– Det säger något om vilka upplysningar patienterna får om försäkringen. De landsting där väldigt få får ersättning kanske ska diskutera hur informationen ser ut. Det är ju inte bra om patienter som inte har en chans till ersättning anmäler.

Den specialitet som har störst andel anmälningar är ortopedin, där 0,53 procent av alla ingrepp anmäldes.  Av de kirurgiska och gynekologiska operationerna anmäldes bara 0,33 procent till patientförsäkringen.

Rätt till ersättning

Enligt patient­skadelagen kan den som drabbas av personskada i samband med hälso-, sjuk- och tandvård i Sverige få patientskade­ersättning. Förut­sättningarna är att skadan hade varit möjlig att undvika, att det var fel på sjukhusutrustningen, att infektion tillförts under behandling eller att läkemedel ­ordinerats fel.
Man har dock inte rätt till ersättning enbart av skälet att behandlingen inte lett till önskat resultat eller att det uppstår en komplikation.
Under 2006 betalade LÖF sammanlagt 320 miljoner kronor till patienter som skadats i den svenska hälso- och sjukvården.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev