Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patient kan ha orsakat uppmärksammad MR-olycka

Publicerad: 6 mars 2020, 09:16

I oktober förra året skadades en röntgensjuksköterska allvarligt i en uppmärksammad olycka med en magnetkamera vid Sunderby sjukhus utanför Luleå. Nu framgår det att olyckan orsakades av en patient som hade med sig en 13 kilo tung viktväst till sin undersökning.


Ämnen i artikeln:

Sunderby sjukhus

Patienten hade träffat röntgensjuksköterskan tidigare och ville att han skulle prova västen. Därför hängde patienten västen över röntgensjuksköterskans axlar och knäppte åt spännet. Efter det är det oklart vad som hände, men sköterskan hamnade för nära magnetfältet och drogs in i det, skriver tidningen Vårdfokus.

Viktvästen drogs åt kring halsen på röntgensjuksköterskan, som höll på att kvävas. Patienten som hade kommit med viktvästen sprang och hämtade tre väktare, som till slut lyckades få loss sköterskan, som klarade sig med skallskador och två utslagna tänder.

Vid tillfället låg en annan patient i magnetkameran men denne skadades inte.

En förundersökning inleddes mot röntgensjuksköterskan, som misstänktes för framkallande av fara för annan, och vårdbolaget Aleris, som misstänktes för arbetsmiljöbrott. Förundersökningarna lades ned i februari och röntgensjuksköterskan är nu tillbaka på jobbet.

Relaterat material

Röntgensjuksköterska skadad i olycka med magnetkamera

Personal från Aleris till Sunderby efter MR-olyckan

TT, DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Sunderby sjukhus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev