Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patient misshandlad på USÖ

Publicerad: 16 december 2016, 10:50

Universitetssjukhuset i Örebro. Arkivbild.

Foto: Maria Bergman

En patient inlagd på universitetssjukhuset i Örebro blev tidigare i veckan så svårt misshandlad av en annan patient att han bröt näsan.

Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset Örebro

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Misshandeln är polisanmäld och sjukhuset har inlett en internutredning som förmodligen kommer att leda till en lex Maria-anmälan.

– Självklart ska man känna sig trygg och få en god och säker vård. Vi ser väldigt allvarligt på det här och det är under inga omständigheter okej, säger verksamhetschefen Ewa Östling till Nerikes Allehanda.

Det var natten mot måndag som en delvis förlamad man med afasi upprepade gånger blev slagen av en annan patient på universitetssjukhus i Örebro. Förövaren gick in till mannens rum på en medicinavdelning och skadade honom så illa att han fick blåmärken och bröt näsan.

Flera personer hade tidigare påpekat att den misstänkte förövaren betett sig underligt. Hur han ändå kunde gå in till offret på natten är oklart, skriver tidningen.

Det är ytterst sällsynt att en patient blir misshandlad på det här sättet av en annan patient. Varje år anmäls cirka 100 000 fall av vårdskador i Sverige, enligt Sveriges Kommuner och Landsting. Bara någon enstaka gång handlar det om en patient som blivit skadad av en annan patient, och då oftast inom psykiatrin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev