Nyheter
Patient slog i skinkan när balansbollen exploderade
Publicerad: 15 november 2006, 06:00
En 23-årig man föll hårt i marken när den balansboll han satt på plötsligt exploderade. Bollen var inte kontrollerad på tolv år, eftersom ingen hade insett att balansbollar är medicintekniska produkter.
Det var i våras som mannen behandlades av en sjukgymnast vid Idrottskliniken i Helsingborg. Mannen vårdades för smärta i ett knä och skulle bland annat träna med en balansboll.
Men mitt under en sådan övning fick bollen plötsligt punktering, vilket innebar att den på ett explosionsartat sätt säckade samman, varpå mannen föll hårt i golvet. Vid fallet fick mannen kraftig smärta i ena skinkan, något som gick över efter tre dagar.
Kliniken bedömde dock att fallet hade kunnat leda till en allvarlig skada. Därför anmäldes händelsen enligt lex Maria till Socialstyrelsen, som har analyserat förloppet.
Balansbollen visade sig vara inköpt 1994 och var alltså tolv år gammal. Inga skötselråd eller någon annan dokumentation kring bollen fanns bevarad.
Varken de ansvariga eller övrig personal på Idrottskliniken hade insett att en balansboll är en medicinteknisk produkt.
– Det är lätt att tro att endast saker med batterier, sladd eller display är medicintekniska produkter, säger Mette Marklund, som handlagt ärendet på Socialstyrelsen.
Nästan allt är medicinteknik
Vad som är en medicinteknisk produkt definieras i en lagtext. Där slås fast att allt som enligt tillverkarens uppgift ska användas för att påvisa, förebygga, övervaka, behandla eller hindra en sjukdom är en medicinteknisk produkt. Det gäller även allt som ska undersöka, ändra eller ersätta anatomin eller fysiologiska processer.
– Det är alltså en mycket omfattande definition. I princip allt som inte är läkemedel men som används inom sjukvården är medicintekniska produkter, säger Mette Marklund.
Sedan händelsen inträffade har Idrottskliniken kasserat den punkterade bollen samt ytterligare två balansbollar som var inköpta samma år. Kliniken har i stället köpt in en annan typ av balansboll, som har en säkerhetsfunktion. Vid en eventuell punktering pyser luften sakta ur bollen i stället för att plötsligt tömmas med en smäll.
Men de verksamhetsansvariga vid Idrottskliniken i Helsingborg får ändå bakläxa av Socialstyrelsen. De bör snarast läsa in sig på regelverket för medicintekniska produkter.
En förutsättning för att följa detta regelverk är att ledningen upprättar en förteckning över samtliga medicintekniska produkter som används inom den egna verksamheten. Dessa produkter ska sedan underhållas och kontrolleras regelbundet. Blir de gamla eller defekta ska de slängas bort.
Mia von Reis, verksamhetschef på Idrottskliniken i Helsingborg, berättar att det numera finns en utförlig lista över klinikens alla medicintekniska produkter. Viss utrustning, som ultraljud och britsar, kontrolleras en gång per år av ett särskilt företag.
Nu kollas bollarna dagligen
Så har det dock varit i många år. Det nya är att även den mer vardagliga utrustningen fortlöpande kvalitetsgranskas.
– Nu har vi en person som kontrollerar bollar och balansplattor i samband med städningen varje morgon, säger Mia von Reis.
Socialstyrelsen har skickat sitt beslut till Läkemedelsverket och balansbollens tillverkare.
Det skulle egentligen de ansvariga vid Idrottskliniken själva ha gjort, eftersom alla avvikelser kring medicintekniska produkter ska rapporteras till både Läkemedelsverket och tillverkare.
I övrigt lämnar Socialstyrelsen anmälan utan åtgärd.
Den 23-årige mannen fick inga men, förutom några dagars värk i ena skinkan. Han avslutade sin sjukgymnastiska behandling en månad senare då han hade blivit bättre i sitt knä.
Därför skedde olyckan
Detta hände ...
En balansboll exploderade i samband med träning.
... beroende på:
Ingen ansvarig hade förstått att en balansboll är en medicinteknisk produkt och ska underhållas som en sådan.
Så borde de ha gjort:
Verksamhetsansvariga borde känna till regelverket kring medicintekniska produkter och upprätta en förteckning över dem. Gamla eller defekta produkter ska utrangeras.