Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Patient valde bort mörkhyad – etikråd tar upp frågan

Publicerad: 29 augusti 2014, 11:27

En anställd på primärvårdslaboratoriet fick nobben av en patient på grund av sin hudfärg. Då gjorde chefen Conny Dahnson en anmälan.


Conny Dahnson anser att det är dags för vårdanställda att få riktlinjer för hur de ska hantera situationer där vårdpersonal diskrimineras av patienter. I somras dök en patient upp på primärvårdslabbet för provtagning och sade till en anställd som är mörkhyad: ”Jag vill inte bli stucken av dig, hämta någon annan”, uppger Sveriges Radio P4 Jönköping.

Hon hade redan stött på patienten en gång tidigare och då hade han varit tydligare med orsaken:

– Då gav han uttryck för att han ville ha en svensk medarbetare som stack honom, säger Conny Dahnson till Dagens Medicin.

Kvinnan förklarade den här gången att labbet var hennes arbetsplats och att han hade hamnat på hennes arbetsstation.

Patienten gick därifrån och kom tillbaka när han kunde bli stucken av någon annan.

Hur brukar ni hantera en sådan här situation?

– Eftersom vi inte kan vägra vård eller vägra ta prover så blir patienten behandlad av en annan medarbetare, säger Conny Dahnson.

– Det känns viktigt att lyfta upp de här situationerna så att vi får riktlinjer för hur vi ska hantera dem. För det är ju inte bara den diskriminerade som drabbas utan hela arbetslaget som måste gå in och försöka reda ut en sådan här situation.

Conny Dahnson skrev en rapport i avvikelsesystemet. Nu har landstingets etikråd fått frågan på sitt bord.

I en radiointervju säger etikrådets ordförande Margaretha Stenmarker säger att rådet måste gå vidare med frågan och se hur landstinget kan agera.

– Landstinget som arbetsgivare har en väldigt tydlig inriktning att vi ska arbeta för att motverka diskriminering. Det handlar då i första hand om vårt bemötande av människor som kommer till oss. Men det ligger på något sätt ett ansvar på oss att kanske till och med driva en opinionsbildning, att motverka diskriminering. Kanske har vi ett särskilt ansvar att gå före här, att stå upp för människovärdet på ett tydligt sätt, säger Margaretha Stenmarker till Sveriges Radio P4 Jönköping.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev