Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Patientdata slängdes i återvinning

Publicerad: 20 Mars 2018, 16:00

Forskare hittade över tusen känsliga dokument när de analyserade innehållet i behållare för pappersåtervinning på fem sjukhus i Kanada. Nu efterlyser de bättre lösningar för att skydda personlig hälsoinformation.


Resultaten, som publiceras i tidskriften Jama, bygger på insamling av pappersåtervinning under 1,5 års tid på de aktuella sjukhusen. Totalt samlades nästan 600 kilo papper in, varav över 2 600 dokument som innehöll personlig information – en ”ansenlig mängd” enligt forskarna.

Av dessa dokument var det 1 042 som innehöll information av högkänslig karaktär, det vill säga beskrivning av sjukdomstillstånd som kunde kopplas till enskilda patienter. Fynden gjordes trots att alla sjukhus hade föreskrifter om att känslig information ska förstöras. Mest fynd av känslig information hittades i pappersåtervinning på läkarkontor.

Forskarna noterar dock att de inte kunnat se exempel där patienter kommit till skada på grund av den slarviga pappersslängningen. För att minimera denna risk efterlyser de bland annat rutiner om att färre dokument med känslig information ska skrivas ut. Men för att vara på den säkra sidan kanske man måste ta bort möljigheten att slänga papper på vanligt vis i kliniska miljöer på sjukhus, enligt forskarna.

Läs studien (kräver inlogg):

Joshua Kapil Ramjist med flera. Disposal of Paper Records Containing Personal Information in Hospitals. Jama 2018; 319: 1 162–1 163. DOI: 10.1001/jama.2017.21533

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev