Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienten blev ett vrak av behandlingen

Publicerad: 11 oktober 2006, 09:25

Långvarig intravenös morfin- behandling i hemmet ledde till att en medelålders man med svåra smärtor utvecklade ett morfinberoende. I dag är mannen fri från beroende tack vare en akut avgiftning och ett rehabiliteringsprogram.


I maj 2006 remitterades en 52-årig man med svåra smärtor till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Mannen hade efter en långvarig behandling utvecklat tolerans mot morfin, det vill säga att han behövde allt högre och högre doser av läkemedlet.

– Patienten var inne i en återvändsgränd. Smärtorna var stora men inte ens dygnsdoser på 500 mg morfinekvivalenter hjälpte. Det är doser som normalt ges till patienter i livets slutskede. Nu remitterades mannen till oss för en second opinion eftersom läkarna på patientens hemort inte var överens om vad man skulle göra med honom, berättar Annika Rhodin, överläkare vid smärtcentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Morfindoserna trappades upp
Mannens smärtor hade tre orsaker. I samband med en bilolycka 1982 hade han drabbats av frakturer i bäckenet och i ansiktet. Tio år senare fick han en skada på ischiasnerven i ena benet efter en fallolycka. Ytterligare några år senare tillkom en kraftig buksmärta efter ett tarmvred.

Sjukdomsbilden komplicerades av att mannen led av svårbehandlad astma, var insulinberoende diabetiker samt hade en kateter i urinblåsan.

Patienten vårdades under flera år i hemmet av sin hustru. För att kunna hantera smärtorna ordinerades mannen morfin som subkutana injektioner.

Men när detta inte längre hjälpte började han få läkemedlet intravenöst via en central venport.

Men de allt högre morfindoserna gav inte effekt utan ledde i stället till försämrad tarmfunktion som biverkning.

Mannen lades in för avgiftning
Situationen var ohållbar. Därför beslöt Annika Rhodin och hennes kollegor att lägga in mannen på intensivvårdsavdelning för akut morfinavgiftning enligt en amerikansk modell, som man under det senaste året har prövat med gott resultat på fem andra patienter.

– Vi satte ut allt morfin och gav i stället en mycket låg dos av opioidantagonisten naloxon. Patienten fick också klonidin för att dämpa smärtan och minska abstinensbesvär i det sympatiska nervsystemet. För att inte påfrestningarna skulle bli för stora sövdes mannen ner under tre dagar med propofol, som ger ett slags halvdvala, säger Annika Rhodin.

Direkt i samband med intensivvården fick patienten börja i ett metadonprogram skapat särskilt för smärtpatienter som har använt morfin på ett felaktigt sätt. Programmet har funnits på sjukhuset sedan 1995 och hittills har upp mot 200 patienter avgiftats.

I dag är mannens situation påtagligt bättre. Visserligen har han fortfarande smärtor och tarmfunktionen är ännu inte normal.

Men morfinberoendet är borta. Och från att tidigare ha varit rullstolsbunden till följd av sin svåra situation kan mannen nu gå själv. Samtidigt har hustrun blivit avlastad i takt med att mannen har blivit mindre vårdberoende.

Problemen orsakade av läkare
– Mannens problem var till stor del iatrogena, det vill säga orsakade av läkares åtgärder, konstaterar Annika Rhodin.

Hon är kritisk mot att ge smärtpatienter intravenös morfinbehandling i hemmet.

– Det här är inget som rekommenderas förutom i livets slutskede, eftersom i stort sett alla patienter får toleransutveckling, säger Annika Rhodin.

Carl-Magnus Hake

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev