Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienten ville inte skaka hand – nu anmäls läkaren

Publicerad: 24 juni 2010, 13:02

Patienten ville inte skaka hand – nu anmäls läkaren

Foto: Foto: Photos.com

När patienten inte ville skaka hand med läkaren blev läkaren arg och tvingade till sig en handskakning. Nu har läkaren anmälts till Diskrimineringsombudsmannen, DO.


Enligt en anmälan till DO ska en läkare vid den urologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund ha tvingat en kvinnlig patient att skaka hand med honom. När patienten, på grund av sin trosuppfattning, vägrade att ta läkaren i hand blev han arg och skrek åt henne, skriver Sydsvenskan.

Men ord står mot ord och klinikens verksamhetschef, Per Anders Abrahamsson, menar att inget fel har begåtts.

– Jag har pratat med patientens make och trodde att det här var utagerat. Men det är kanske lika bra att någon utifrån kan utreda detta då, säger han till Sydsvenskan.

Problemet uppstod då den anmälda överläkaren fick ett akutfall och inte kunde träffa patienten på utsatt tid, vilket gjorde att patientens tolk var tvungen att gå innan läkaren träffade patienten. Enligt Per Anders Abrahamsson var det bara den anmälda läkaren, patienten och hennes make som var närvarande under mötet, vilket gör att ord står mot ord. Per Anders Abrahamsson anser vidare att det är ”självklart” att patienter inte ska behöva hälsa på läkare på ett visst sätt.

– Det är kristallklart vad som gäller. Jag kan inte se framför mig att någon av mina medarbetare skulle pådyvla någon en hälsningsmanöver som inte respekteras av patienten. Patienten har alltid lagen på sin sida, säger Per Anders Abrahamsson till Sydsvenskan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev