Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patientens besök på det intelligenta sjukhuset

Publicerad: 25 april 2017, 11:58

Bild 1/8  

Foto: Jens Krey

Årets Vitalismässa bjöd på en fysisk inblick i hur framtidens digitala teknik kan komma att påverka vården.


Ämnen i artikeln:

Vitalis

Under parollen "Intelligent hospital pavillion" (smarta sjukhuspaviljongen) fick mässbesökarna följa med en fiktiv patient när han togs in på ett sjukhus fullproppat med ny digital teknik. Patienten, en skådespelare, registrerats först i sjukhusets system och fick ett id-band med en streckkod.

När patienten sedan var inskriven använde sjuksköterskan, också spelad av en skådespelare, ett annat av sjukhusets system för att leta rätt på var det fanns en ledig rullstol. När patienten sedan flyttats över till sin säng kunde han med hjälp av en surfplatta bredvid sängen byta tv-kanal, larma på hjälp samt läsa sina patientuppgifter på den stora plattskärmen i den fiktiva salen.

Information om blodprover, vitalparametrar och andra patientuppgifter överfördes till sjukhusets system efter att sjuksköterskan scannat av patientens identitet med vad som mest liknade en portabel variant av streckkodsläsaren i din mataffär.

Sjuksköterskan fick också information om patienten via sin smarta telefon och sjukhusets övriga system hade både koll på vilka läkare som för tillfället opererade, vilka patienter de behövde få information om samt deras arbetstid på sjukhuset.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Vitalis

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev