Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienter får betala mer

Publicerad: 1 oktober 2014, 08:46

Det har blivit dyrare för patienter sedan läkemedelsföretag har tagit bort allt fler läkemedel från subventionssystemet.


Kostnaderna för läkemedel utanför förmånen har ökat från cirka 500 miljoner kronor till mer än 2 miljarder kronor de senaste tio åren, enligt en delrapport från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, som publicerades i dag, onsdag.

Rapporten som är skriven på uppdrag av förra regeringen pekar på att ett skäl till kostnadsökningen är att läkemedelsföretag allt oftare väljer att ta bort sina produkter från läkemedelsförmånen.

En annat huvudsakligt skäl till kostnadsökningen är att smittskyddsläkemedel har blivit dyrare.

Läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet betalas normalt av patienten själv, men det gäller inte alla dessa läkemedel. För vissa grupper betalas p-piller delvis av landstingen och smittskyddsläkemedel ska patienter inte betala själva.

TLV konstaterar att de som främst drabbats av de ökade kostnaderna är patienterna, men också landstingen har fått betala mer.

Rapporten kommer att följas upp i en slutrapport, som ska redovisas senast den 1 mars 2015. I den ska förslag till åtgärder presenteras.

Läs hela rapporten:

Delrapport om receptbelagda läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånerna

Relaterat material

”Man har lurat patienterna”

Bättre prisinfo om medel utanför förmånen

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev