söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienter får chans att stå på egna ben med ny teknik

Publicerad: 26 april 2006, 08:34

Från sängläge till frigång - det blir verkligheten för patienterna på hjärtinten- siven vid Karolinska universitetssjukhuset när ny trådlös teknik införs.


Alla patienter som kommer in på hjärtintensivavdelningen måste övervakas konstant, så att personalen kan se att deras hjärta får tillräckligt mycket syre. Det har fram till nu inneburit sängläge eftersom de EKG-mätare som patienten har på bröst, ben och armar kopplats till en övervakningsmonitor.

Men inom de närmaste veckorna kommer  patienterna att få röra sig fritt på hjärtintensiven, tack vare trådlös bluetoothteknik. De kommer fortfarande ha kvar EKG-mätutrustningen, men får en sändare kopplad till denna som trådlöst överför information till en mottagare i taket, som sedan för den vidare till övervakningsmonitorn.

- Patienterna blir mer fria, säger Stefan Agewall, chef för hjärtintensiven i Solna och Huddinge.

- Vi får också en ökad medicinsk säkerhet, eftersom vi kan se hur syretillförseln fungerar när patienterna belastar sig själva.

För patienterna innebär den nya tekniken både en ökad frihet och ökad integritet, eftersom de får möjlighet att till exempel göra toalettbesök och tvätta sig själva.

Det har också visat sig att återhämtningen för hjärtpatienter går snabbare om de börjar röra sig tidigt efter till exempel en infarkt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev