lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienter får läsa journaler på nätet

Publicerad: 9 januari 2012, 15:06

Landstinget i Uppsala län är först ut i Sverige med att ge alla patienter tillgång till sina journaler via en e-tjänst.


Till hösten ska invånarna i Uppsala län läsa sina journaler via en e-tjänst. En förutsättning är att de har en e-legitimation.

– Vi är nuförtiden vana vid att kunna sköta allt från att betala räkningar till att beställa tid för bilbesiktning via olika e-tjänster. Vi förväntar oss att kunna sköta våra vårdkontakter på samma sätt, säger Ludvig Larsson (FP), landstingsråd med ansvar för IT-frågor, i ett pressmeddelande.

Han menar att patienterna blir allt mer engagerade i sin hälsa. De vill komplettera den information de får från läkaren med egen information och ta reda på mer om diagnoser och behandlingsmetoder.

– Därför är det naturligt att många också vill se vad det står i journalerna, säger Ludvig Larsson.

Sedan tidigare skickar landstinget hem utskrifter av journaler till patienterna med posten. Under 2010 begärdes nära 11 000 journaler ut, en fördubbling jämfört med några år tidigare.

Den nya e-tjänsten har testats på en husläkarmottagning i några år, och ska vara igång fullt ut under hösten 2012. Enligt Benny Eklund, tillförordnad IT-direktör och projektledare, följer tjänsten alla sekretessregler för att uppgifterna inte ska hamna i fel händer.

– Patienterna ska kunna känna sig lika trygga som när de använder sin Internetbank, säger han.

Både i Sverige och utomlands finns stort intresse för projektet. Landstinget i Uppsala län kommer att leda ett EU-projekt med nio medverkande länder som planerar att införa liknande tjänster. Det internationella projektet pågår under 2012-2014 och inleds med ett upptaktsmöte i Uppsala den 9-10 januari.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev