Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienter fick förtur efter journalfusk

Publicerad: 23 juli 2012, 12:32

Läkaren gjorde sina patienter sjukare än de var – på papperet. Detta för att de skulle smita före i kön till donerade organ, misstänker tyska myndigheter.


Den fuskmisstänkte överläkaren arbetade med levertransplantationer vid en universitetsklinik i tyska Göttingen. Süddeutsche Zeitung skriver att han misstänks ha överdrivit sina patienters sjukdom och förfalskat provresultat för att de skulle få förtur i kön till organ från stiftelsen Eurotransplant som fördelar organ till Tyskland och sex andra länder, dock ej Sverige.

Det hela uppdagades efter att en rysk patient fått en lever från Eurotransplant, trots att Ryssland inte ingår i samarbetet. Utredningen av det fallet växte, och minst två dussin fall av förfalskningar uppdagades.

Sjukhuset i Göttingen gick från noll till 50 donationer om året efter att läkaren började jobbar där. Men Hans Lilie, ordförande för den kommission som granskar oegentligheter inom organtransplantationer, tror att han inte agerade ensam utan att det kan handla om ett nätverk av korruption kring transplantationer. Han kallar händelsen för  den värsta händelsen inom tysk transplantationsmedicin.

Nu höjs röster i Tyskland för hårdare kontroll i samband med transplantationer. Än så länge är det inte klarlagt om läkarens agerande lett till något dödsfall bland de patienter som fick vänta längre när andra gick före.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev