Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienter gillar kritiserad nätjournal

Publicerad: 30 oktober 2013, 06:30

1 600 läkare fick frågan. Knappt 400 svarade. Sju höll helt med om att nätjournaler var en bra reform för patienterna. Motståndet bland läkarna i Uppsala är kompakt.


Enkäten gick ut till landstingsläkarna i somras. Av den fjärdedel som besvarade enkäten uppgav 234 läkare att de inte alls instämmer i att det är en bra reform att patienterna kan läsa sin journal på nätet.

Det visar preliminära resultat av en studie inom det Vinnovafinansierade universitetsprojektet Dome, som ska föra ut kunskap om införande och användning av e-hälsotjänster inom hälso- och sjukvården.

För precis ett år sedan kunde patienter i Landstinget i Uppsala län börja läsa sina journaler på nätet genom att logga in med e-legitimation. Efter nyår inför Region Skåne nätjournaler och därefter bland annat Västmanland och Jönköping.

Patienterna är förtjusta i att kunna­ ta del av sina journaler på nätet, enligt de tre studier som gjorts hittills.

– En klar majoritet av dem som läst sin journal på nätet är nöjda. Det de bland annat klagar på är att de inte får se osignerade provresultat direkt, säger Åsa Cajander, projekt­ledare för Dome, vid Uppsala universitet.

Djupintervjuer med 14 cancer­patienter visar att en del patienter till och med föredrog att ta del av svåra besked via datorn för att gråta ut hemma och sedan använda tiden vid läkarbesöket mer effektivt, berättar Åsa Cajander.

”Att läsa min journal ger mig en känsla av kontroll i en situation där jag inte har någon kontroll”, löd ett svar vid intervjuerna.

Farhågan att patienterna skulle bombardera sjukvården med frågor därför att de inte förstår innehållet har, enligt studierna, kommit på skam.

Åsa Cajander beklagar att det lokala läkarfackets missnöje med journaler på nätet, som införts genom EU-projektet Sustains, tycks ha spillt över på forskarna i Dome-projektet.

– Vi har försökt få kontakt med Läkarförbundet men de kommer inte när vi bjuder in. Det är jättetråkigt eftersom både de och vi förlorar på det.

– Vi har inte förtroende för deras arbetsmetoder, de jobbar för tätt med Sustainsgruppen som inte visat respekt för hur man lagrar och hanterar uppgifter på nätet, säger Torbjörn Karlsson, ordförande i Upplands allmänna läkarförening, och syftar på ett tillfälle i våras då identifier­bara enkätsvar lades ut på hem­sidan.

– Vi upplever inte forskarna i Dome som oberoende av Sustainsprojektet, säger Torbjörn Karls­son.

Benny Eklund, som koordinerar Sustainsprojektet, svarar:

– Det var ett misstag att lägga ut uppgifterna och vi rättade till det så snart vi fick reda på det. Det var som tur var inga känsliga uppgifter utan handlade om hur landstingsanställda värderade tjänster i det nya systemet.

Vad kan andra landsting lära av er för ett smidigare införande av nätjournaler?

– De kan titta på om läkarnas farhågor infriades. Blev patienterna arga, ringde de mycket, missförstod de sina journaler? Hade politikerna lyssnat på läkarna hade det blivit mycket harmlösare uppgifter som patienterna fått se. Jag tror man måste lyssna till kunderna, det vill säga patienterna i det här fallet, säger Benny Eklund.

Relaterat material

Patienter ska få läsa osignerat direkt

Förändringen lämnar ingen oberörd

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev