Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienter i Östergötland betygsätter vårdcentraler

Publicerad: 17 mars 2008, 10:52

Den 15 januari startade Stockholms läns landsting. I dag följer Östergötland efter. Nu läggs patienternas betyg på vårdcentralerna ut på internet.


Vårdcentralerna i Vadstena och Kolmården är bäst. I alla fall om man går efter den betygsättning som Landstinget i Östergötland redovisar på sin hemsida med start i dag.

Här jämförs vårdcentralerna utifrån ett helhetsomdöme som baseras på en patientenkät som gjordes i höstas. Dessutom listas varje vårdcentrals resultat inom åtta olika kvalitetskriterier och även vårdcentralernas egna kommentarer till resultatet.

Resultatet redovisas länsvis. I den östra länsdelen är Kolmården bäst med 87 procent nöjda patienter. Samma resultat har vårdcentralen i Vadstena, som är bäst i den västra länsdelen. I centrala Östergötland ligger Linghem bäst till med 78 procent nöjda eller mycket nöjda patienter. Skäggetorp, Berga, Mjölby, Väven och Vikbolandet ligger sämst till.

Efter årsskiftet blev Stockholms läns landsting först med att redovisa detaljerade resultat från patientenkäter och låta det utgöra grunden för en betygsättning av vårdcentralerna. Nu följer alltså Östergötland efter med dubbelt så många områden som bedöms, nämligen telefontillgänglighet, väntetid, kontinuitet, bemötande, kvalitet, delaktighet, information om medicinska frågor, information om vad som händer efter besöket och helhetsbedömning.

– Alla vårdcentraler, både de med en högre och de med en lägre andel nöjda patienter, har nu ett bra underlag för sitt framtida förbättringsarbete, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren på Landstinget i Östergötlands hemsida.

Se betygsättningen på landstinget hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev