Nyheter
Patienter kan få mata in hälsouppgifter
Publicerad: 13 juni 2012, 04:00
Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån. Johan Assarsson.
Patienter ska få lägga in egna uppgifter och gratis få tillgång till hälsodata på nätet, föreslår utredaren Johan Assarsson. Men de ska inte få gå in och ändra i journaler.
Patientmaktutredningen, under ledning av Johan Assarsson, har gått igenom vad som är viktigt för patienterna i den pågående utvecklingen med så kallade hälsokonton på nätet.
– Vi anser att det måste finnas en nationell plattform där alla offentliga data kan samlas på ett säkert sätt och den ska drivas av någon offentlig aktör, säger huvudsekreteraren Petra Zetterberg Ferngren.
Patienterna ska utan kostnad kunna få del av sin journal på nätet, uppgifter från hälsodataregister och liknande offentliga register. Hur den saken ska lösas för personer som saknar egna datorer måste tas upp i något annat sammanhang.
För grupper med till exempel kroniska sjukdomar ska hälsokonton enligt förslaget kunna användas för att kommunicera med läkare och annan vårdpersonal. Patienter ska kunna mata in egna uppgifter om hälsotillstånd, blodtryck och andra mätresultat på kontot. Men de ska däremot inte genom hälsokontot kunna gå in och göra ändringar i själva journalen.
– I så fall skulle den kunna bli svårläst och det skulle kunna bli en risk för patientsäkerheten, säger Petra Zetterberg Ferngren.
Särskilda utredaren Johan Assarsson har mött en tvekan från vården mot att öka patienternas inflytande över dokumentationen.
– Det är tråkigt att skepsisen är så utbredd. Redan i dag har patienter en lagstadgad rätt att få ut kopior av journaler, säger Johan Assarsson, tidigare regiondirektör i Västra Götalandsregionen.
Men han tror att oron i vården är överdriven och att utvecklingen mot en ökad patientmakt inte går att stoppa. Ibland sägs det att vården i så fall börjar med dubbel bokföring i journalhanteringen: en journal tillgänglig för patienten och en som används internt.
– Det vore helt oacceptabelt. Man måste också betänka att utvecklingen inte sker över en natt. Säkra system och tekniker utvecklas stegvis, säger Johan Assarsson.
Johan Assarsson tror att hälsokonton kommer att bli vanliga inom några år. Men knappast som något heltäckande system för all sorts hälsodata.
– Nej, det är ju knappt vi lyckats samla all information om en patient i en journal inom ett landsting. Man kanske ska börja med de grupper som kan ha störst nytta av hälsokonton, som till exempel kroniskt sjuka, säger han.
Patientmaktutredningen föreslår att patienterna ska få rätt att ta del av sin journal elektroniskt, i dag gäller den rätten endast papperskopior. Det förutsätter en ändring av patientdatalagen.
Huvudbetänkandet kommer i januari 2013.
VIVIANNE SPRENGEL