lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienter kan se vem som läst journal

Publicerad: 15 april 2013, 12:27

Foto: Photos.com.

I Uppsala kan patienterna nu själva kontrollera om någon smygläst deras journaler.


Sedan i november har alla patienter i Landstinget i Uppsala län möjlighet att läsa sin journal via nätet.  Nu har landstinget, först i Europa, också gett patienterna möjlighet att se vilka som varit inne och tittat i deras journaler, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Benny Eklund, projektansvarig hos landstinget, säger till tidningen att han tror att detta är det mest effektiva sättet att hitta journalintrång.

– Det är ju bara patienten själv som kan veta vem eller vilka de känner som jobbar inom vården och skulle kunna vara nyfikna på just deras journal.

Det tidigare systemet med stickprovskontroller gav magert resultat i Landstinget i Uppsala län – det tiotal journalintrång som lett till polisanmälan har upptäckts genom att patienten begärt ut logglistan, skriver Upsala Nya Tidning.

Förutom att patienterna nu har direkt tillgång till logglistan, där namn och befattning på den som varit inne i journalen framgår, ska landstinget också börja med riktade kontroller. Varje vårdenhet ska identifiera patienter som löper högre risk än andra att utsättas för journalintrång, till exempel offentliga personer eller bekanta och kollegor till anställda. För dessa personer ska verksamhetschefen alltid granska journalloggen för att kontrollera att ingen obehörig läst journalen.

Relaterat material

Självklart med patienters journaler på nätet

Alla ska få tillgång till journal på nätet

Journaler på nätet risk för personalen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev