Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienter med afasi möter logoped på videokonferens

Publicerad: 24 oktober 2006, 13:11

I Västerbotten kan patienter med afasi eller röstproblem få behandling via högteknologisk videokonferens. De stora avstånden har tvingat landstinget till innovativa telemedicinlösningar.


Inom Västerbottens bottens läns landsting behandlas drygt 100 patienter som lider av afasi/dysartri eller röstproblem på distans. Med hjälp av högteknologisk telemedicin håller sjukhuslogopederna videokonferenser med sina patienter.

Sedan 2003 har logopederna i Västerbotten ett upptagningsområde som sträcker sig från norska gränsen i väster till Bottenviken i öster.

I Västerbotten finns inga logopeder i primärvården eller inom kommunerna och många äldre patienter som drabbats av afasi eller dysartri – svårigheter att artikulera normalt – efter en stroke orkar inte ta sig till sjukhusen i Lycksele, Skellefteå eller Umeå för behandling.

"Nöden har ingen lag"
Då väcktes idén om distansterapi med hjälp av telekommunikation.

– Vi såg att nöden har ingen lag, säger Käte Alrutz, cheflogoped och ansvarig för verksamheten i länet.

I ett första steg prövades de befintliga telemedicinutrustningar som fanns i landstinget, men tekniken var för dålig. Tal- och språkövningarna ställer höga krav på teknik utan eftersläpningar när det gäller ljud eller bild. Patienterna och logopederna måste kunna kommunicera som om de satt mitt emot varandra i rummet.

Då sökte och fick landstinget finansiering från Norra Norrlands EU-fond för innovativa åtgärder inom e-hälsa. Även Tandberg, ett företag inom visuell kommunikation, finns med som partner, liksom logopedmottagningen vid Sunderby sjukhus i Norrbotten.

– EU-projektet började den 1 maj 2005 och pågår fram till sista april 2007. Vi hoppas kunna fortsätta efter det, säger Käte Alrutz.

Runt om i Västerbotten finns ett 90-tal möjligheter för patienterna att koppla upp sig, de flesta på vårdcentraler. Så gott som alla länets vårdcentraler har under projekttiden utrustats med bra ljud- och bildteknik, och överföringen går via landstingets intranät.

Utvärderingar visat att 90 procent av afasipatienterna är nöjda.

Själv är Käte Alrutz mycket nöjd med distansterapin, och ser till och med fördelar med den.

– Vi når många som annars skulle avstå från behandlingen. Äldre afasipatienter orkar inte ta sig till en logoped en eller ett par gånger i veckan, säger hon.

Men distansterapin ställer nya krav på logopederna, något som kan förklara att de själva inte är nöjda i lika stor utsträckning som patienterna. Ungefär 80 procent av logopederna är nöjda.

– Det är en stor skillnad eftersom vi är vana i arbetet att kunna ha kroppskontakt med patienterna. Vi måste också tänka mer på hur vi pratar, som att ha en tydlig turordning i samtalet och inte avbryta genom att "humma" instämmande, säger Käte Alrutz.

Planer på att starta en utbildning
Hon har planer på att starta en distansterapiutbildning där logopeder lär sig att möta patienter i det virtuella rummet.

Inom projektet pågår också försök med utrustning installerad direkt i hemmet. Ett 20-tal patienter med röstsvaghet, på grund av till exempel skador på stämbanden, eller personer som har överansträngt rösten i arbetet, i åldrarna 24–71 år, har hittills deltagit. Överföringen sker både med den trådlösa bredbandstekniken Wimax och med fast bredbandsuppkoppling. Tekniken är inne på prototyp III , vilket innebär att logopeden kan spela in övningssekvenser som patienten kan jobba med själv.

– Det innebär att vi sparar tid eftersom patienten kan arbeta själv och slappna av innan vi börjar. Vi får också färre återbud på grund av sjukt barn, säger Käte Alrutz.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev