Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Patienter opererades med feldiskade verktyg

Publicerad: 8 juli 2014, 11:36

31 patienter på Södertälje sjukhus opererades med instrument som inte blivit rengjorda på korrekt sätt mellan operationerna.


Vid en efterkontroll upptäckte anställda på Södertälje sjukhus att de av misstag använt sköljmedel istället för diskmedel när de rengjort kirurgiska instrument mellan operationerna, skriver Aftonbladet.

Misstaget pågick mellan den 2 och 6 juni och 31 patienter opererades med instrumenten, som på grund av missen inte kunde garanteras vara sterila. Sjukhuset skickade ut brev till de drabbade patienterna för att informera dem om misstaget, men menar att risken för att någon av patienterna skulle drabbats av infektion är mycket liten.

– Rengöring med diskmedel är det första steget i en femstegsprocess. Efter diskningen går man igenom varje instrument och borstar dem rena. Sedan läggs de i sprit och efter det hettas de upp med ånga i 135 grader. Sannolikheten att något ska överleva är mycket liten, säger Michael Gårdebäck, chefläkare och verksamhetschef vid anestesikliniken vid Södertälje sjukhus, till Dagens Medicin.

Sjukhuset spårade patienterna som opererats med instrumenten som blivit felaktigt tvättade. Patienterna fick brev hemskickade med information om vad som hänt och telefonnummer de kunde ringa för ytterligare information. De patienter som genomgått operationer där sterila instrument var av större vikt kallades även in för kontroll, och hittills har ingen fått någon komplikation som kan kopplas till händelsen, enligt Michael Gårdebäck.

Han berättar även att sjukhuset har tagit upp händelsen med leverantören av diskmedlet och sköljmedlet.

– Dunkarna är väldigt lika så det är lätt att förväxla dem. Det är ett mänskligt misstag som skulle kunna förebyggas, till exempel genom att ha olika färg på dunkarna.

När patientkontrollerna är färdiga kommer sjukhuset att anmäla händelsen enligt lex Maria.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev