Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienter positiva till digital hälsodata

Publicerad: 19 december 2017, 04:00

De flesta patienter är positiva till att deras vårddata delas digitalt. Men åtta procent har låtit bli att dela med sig av information till vården av rädsla för att den ska hamna i orätta händer. Det visar en ny rapport.


I rapporten ”För säkerhets skull” har Myndigheten för vård- och omsorgsanalys utifrån 1645 enkätsvar analyserat svenskarnas inställning till att deras vårddata delas digitalt. Myndigheten har frågat om patienternas inställning till att olika vårdenheter har tillgång till varandras journaler, en samlad läkemedelslista och att deras vårddata finns med i digitala register för forskningssyfte. Av de tillfrågade var 87 procent positiva till en samlad läkemedelslista och 84 procent positiva till att olika vårdenheter har tillgång till varandras journaler. Närmare 90 procent av patienterna var också positiva till att deras uppgifter får ingå i digitala forskningsregister. Men om uppgifterna ska användas för forskningsändamål vill de flesta bli informerade eller tillfrågade och ha möjlighet att lämna registret.

– Rapporten visar att majoriteten är väldigt positiv. Det är glädjande att många har ett stort förtroende och en tilltro till att informationen hanteras på ett säkert sätt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör för Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Men alla är inte positiva och rapporten visar att det finns en mindre grupp som är oroliga över hur deras digitala vårddata används. 8 procent svarar att de har undanhållit information för vårdpersonal av rädsla för att någon annan ska kunna se uppgifterna och ytterligare 8 procent har övervägt att undanhålla information av detta skäl.

Omkring 70 procent tycker att fördelarna överväger risken att obehöriga får tillgång till journalen om det handlar om att få rätt vård snabbt när de är akut sjuka, att få säkrare vård genom att vårdpersonalen har rätt information eller om det innebär att de kan få rätt vård oavsett var de är i landet. Men bara knappt 50 procent tycker att det är värt risken att dela information för att undvika onödiga sjukvårdsbesök, att samhället gör en besparing eller för att de själva ska få överblick över sin journal.

– Rapporten visar att det inte handlar om antingen eller när det gäller nytta eller integritet utan både och, säger Fredrik Lennartsson.

De som är oroliga för att obehöriga ska komma åt deras vårddata anser att det är mest allvarligt om hackare kommer åt hälsodatan eller att arbetsgivare, försäkringsbolag eller banken får tillgång till den. Något mindre allvarligt anser de att det är om obehörig sjukvårdspersonal får tillgång till den. Fritextsvaren visar att de vanligaste anledningarna till att patienter är rädda för att hälsodatan hamnar i orätta händer är risken för skvaller eller negativ påverkan på anseende och rykte eller risken att drabbas av sämre bemötande och vård.

Rapporten visar inte på några stora skillnader mellan olika grupper. Men kvinnor är något mer negativa till digitala hälsouppgifter och det är fler som svarar vet ej eller ingen åsikt i grupperna personer äldre än 75 år, personer med enbart grundskoleutbildning och personer födda utanför Norden.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev