Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienter ser allvarligare på artros än läkare

Publicerad: 9 juni 2016, 11:56

Patienter med reumatoid artrit tas på större allvar av sina läkare än artrospatienter, enligt en ny studie. Forskaren Isabel Castrejón anser att det finns en osann bild av att artros inte är så allvarligt.


Ämnen i artikeln:

ReumatismEULAR

I en studie har 243 patienter med artros och 216 patienter med reumatoid artrit uppskattat hur allvarlig de anser att deras sjukdom är. Det har jämförts med hur allvarlig deras läkare bedömer sjukdomen.

En tredjedel av patienterna med artros ansåg att deras sjukdom var värre än vad läkarna ansåg. Däremot var det större samstämmighet mellan läkare och patienter med reumatoid artrit. Knappt 20 procent av dem bedömde sin sjukdom allvarligare än vad deras läkare gjorde.

– Vi reumatologer behöver ta artros på allvar, säger Isabel Castrejón, läkare och forskare vid Rush University i Chicago, USA, och studiens huvudförfattare, till Dagens Medicin.

Kan skälet till resultaten vara att reumatoid artrit är en allvarligare sjukdom än artros?

– Alla ser reumatoid artrit som allvarligare, men det stämmer inte längre med all behandling som finns mot sjukdomen. Artros kan vara en väldigt påfrestande och försvagande sjukdom.

Vad tror du är anledningen till att läkare ändå ser reumatoid artrit som den allvarligare av de två sjukdomarna?

– När vi behandlar reumatoid artrit är känslan att det är en svårare sjukdom eftersom det är mycket inflammation. Men det skedde en förändring när biologiska läkemedel kom. När vi tänker på reumatoid artrit får vi en bild av en person som har väldigt svåra smärtor och sitter i rullstol, men så är det sällan längre.

– Vi har en hel arsenal av effektiva läkemedel att ta till mot reumatoid artrit i dag, men mot artros har vi inget som kan bromsa sjukdomen, säger Isabel Castrejón som anser att det behövs mer forskning om artros.

Läs abstract:

Isabelle Castrejon med flera. Physician and patient estimates of global status are more likely to be discordant in osteoarthritis than in rheumatoid arthritis. presenterad på eular 2016.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

ReumatismEULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News