Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienter ska få läsa osignerat direkt

Publicerad: 30 oktober 2013, 06:30

Snart kan patienterna i Uppland rätta läkaren – direkt i journalen – och även läsa osignerat material. Det är sista stegen i det omstridda projektet.


I mitten av november blir det möjligt för patienterna att föra in en avvikande åsikt i journalen. I början av december får de tillgång till osignerat material utan fördröjning. Det innebär att patienten till exempel kan hinna se sina provresultat innan läkaren gjort det och läsa läkarens oredigerade anteckningar. Det anser det lokala facket är ”totalt idiotiskt”.

– Anteckningarna är inte kvalitetssäkrade förrän läkaren signerat dem och provsvar kan komma att misstolkas grovt av patienten, säger Torbjörn Karlsson, ordförande i Upplands allmänna läkarförening, UAL.

I dag ser patienten inte osignerat material förrän efter 14 dagar, en fördröjning som patienter kan välja att behålla. Hittills har dock 98 procent av patienterna valt att se allt material de kan utan fördröjning, enligt Benny Eklund, IT-strateg på landstinget och koordinator i projektet med nätjournaler. Att patienter ska kunna anmäla en avvikande åsikt i sin journal är inte riktigt lika kontroversiellt. Benny Eklund ger ett par exempel när det kan vara aktuellt: I en journal stod det att patienten var snusare sedan länge trots att patienten aldrig hade snusat. En annan patient blev uppringd av vårdcentralen om en återbudstid tio minuter senare men bodde tre mil bort så det var för kort varsel.

– Sedan hade man skrivit i journalen att patienten tackat nej till en tid. Då kan man kanske vilja lägga in en kommentar om vad det berodde på, säger Benny Eklund.

Förhoppningen är att tjänsten ska leda till färre anmälningar till Patientnämnden.

Torbjörn Karlsson tycker att möjligheten att skriva in en avvikande uppfattning kan vara ett klokt sätt att låta patienten lämna kommentarer. Men vice ordförande i UAL, Anna Rask-Andersen, huvudskyddsombud vid Akademiska sjukhuset, tycker att det måste finnas någon som tar del av det patienten skriver in och det kräver i sin tur resurser.

– Vad som står i journalen kan ju ha stor betydelse vid juridiska processer som till exempel försäkringsärenden och arbetsskador, säger hon.

Benny Eklund förklarar att det kommer att framgå tydligt att patienten inte kan förvänta sig svar på sina kommentarer men att de följer med journalen. Behöver man få en korrigering i själva journalen får man höra av sig på vanligt sätt.

Relaterat material

Patienter gillar kritiserad nätjournal

Förändringen lämnar ingen oberörd

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev